Cum poţi ajuta o persoană dependentă de alcool

Să ajuți o persoană dependentă presupune să ai tu însuți un echilibru emoțional greu de perturbat, deoarece o astfel de problemă a unui apropiat te afectează în mod direct.

image

Foto: Shutterstock

Primul pas pentru a fi de ajutor este să îți păstrezi echilibrul și să nu preiei asupra ta responsabilitatea vindecării persoanei respective. Cu siguranță, din postura de martor la viciu poți asista la rutina îmbătării, pahar după pahar, sau poți observa efectele beției și să te simți deznădăjduit sau neputincios fiindcă nu poți opri aceste obiceiuri.

Psihiatrul specializat în dependențe, dr. Akhil Anand, de la Clinica Cleveland îți recomandă să nu te învinovățești gândindu-te la ceea ce nu poți face tu, legat de dependențele persoanei respective: „A-ți păsa de cineva cu dependență de alcool poate produce suferință, îngrijorare și nopți nedormite, dar nu ești responsabil pentru ceea ce face altcineva, deci nu este normal ca tu să porți această povară”, spune dr. Anand.

Să fii aproape de cineva dependent de alcool poate aduce un stres imens în viața ta. O mulțime de emoții precum frustrarea, tristețea, amărăciunea şi anxietatea îți pot afecta calitatea vieții.

Vezi şi: Ce cantitate de alcool te expune riscului de a face boala Alzheimer

Nicio clipă în relația cu un dependent de alcool nu trebuie să uiți să ai grijă de tine. De aceea, este important când simți că ești copleșit de sentimente și stări care au potenţial nociv asupra ta, să discuți cu cei apropiați, să cauți grupuri de suport online și să apelezi le specialiști în dependențe sau medici. Aceste persoane îți pot explica în detaliu și din perspective diferite ce înseamnă dependența și care poate fi rolul tău în acest context nefericit, dacă alegi să rămâi alături de o persoană dependentă.

Nu-i alimenta dependența preluând responsabilități

Când cineva bea prea mult și este adesea mahmur se bazează pe cei apropiați pentru a rezolva ceea ce, din cauza dependenței și a simptomelor care însoțesc bețiile, nu reușește să mai facă. Mulți dintre cei apropiați dependenților duc la bun sfârșit în locul acestora, lucruri de zi cu zi, care trebuie făcute. „Acesta nu este un ajutor, ci un comportament care trimite un mesaj greșit, fiindcă dependenții nu mai au ocazia să simtă și să vadă consecințele dependenței de alcool”, explică dr. Anand.

Specialistul te încurajează să nu repari și să nu strângi urmele bețiilor, ci să lași persoana dependentă să se confrunte cu efectele acestora: cutii și sticle împrăștiate pe podea, toate trebuie rezolvate de către persoana care le-a făcut. „Nu este de datoria ta să ştergi urmele comportamentului dependent, astfel încât persoana respectivă să evite orice fel de jenă”, spune dr. Anand.

Vezi şi: De ce nu trebuie să combini medicamentele cu alcoolul

Nu negocia ceea ce este important pentru tine

Este firesc să îți dorești ca cineva de care îți pasă să nu mai bea. De aceea, în cazul în care persoana dependentă încearcă să negocieze cu tine  legat de consumul de alcool spunând, de exemplu, că schimbarea se va întâmpla de mâine, dar astăzi trebuie să găsești întelegere pentru dependența pe care o manifestă, trebuie să nu cazi în capcană. Ceea ce trebuie să urmărești sunt dovezile concrete că persoana ia măsuri și face pași concreți spre vindecare.

Stabilește așteptări realiste

Dacă o persoană apropiată face pași spre reabilitare este un bun motiv de bucurie, dar trebuie să știi că dependențele au rate mari de revenire și că sunt frecvente în rândul celor care nu caută tratament pentru dependență, ci încearcă să găsească singuri calea spre ieșirea din viciu. Specialiștii spun că dependențele sunt tulburări la nivelul creierului, de aceea nu se rezolvă ușor și persoanele vulnerabile pot reveni la vechile obicieuri, chiar dacă nu își doresc acest lucru și se luptă activ cu dependența.

„Poate fi nevoie de 10 sau mai multe încercări de tratament înainte ca cineva să facă progrese în depășirea unei dependențe”, spune dr Anand.

Oferă dragoste necondiționată

Pentru nimeni nu este ușor să facă față unei persoane dependente. Dar o modalitate bună de a reuși este să-ți repeți că ai de-a face cu boala unei persoane și că acea boală îți testează răbdarea și sentimentele, nu ființa pe care o iubești.

Pentru persoanele dependente, la fel ca pentru orice persoană bolnavă este important să primească dragoste necondiționată și să le fii alături, dar fără să uiți de tine. Dacă situația o cere, protejează-te și nu te expune violenței.

INFO

Statisticile arată că o persoană în stare de ebrietate prezintă un risc de 5 ori mai mare de a deveni violentă comparativ cu o persoană care nu consumă alcool.