14 lucruri interesante despre ochi și vedere, de la medicul Vasi Rădulescu

  Simțurile cu ajutorul cărora percepem lumea sunt mecanisme de orientare dezvoltate uluitor pe parcursul evoluției, iar ochii și vederea nu fac excepție. Iată 17 lucruri pe care nu le știai despre ochi, de la dr. Vasi Rădulescu.

1. Ochii reprezintă cel mai important analizor, procesând cea mai mare cantitate de informație din mediul înconjurător.

ochi uman foto shutterstock

Ochii (vederea) sunt cel mai solicitat organ de simț. Foto: Shutterstock

2. Două tipuri de celule transformă excitarea dată de fotoni în impulsuri nervoase: cele cu bastonașe sunt răspunzătoare pentru vederea alb-negru și în condiții de iluminare scăzută, iar cele cu conuri stau în spatele vederii color.

3. Cei mai fini mușchi se află la nivelul ochilor, ei având capacitatea de a adapta cristalinul.

4. Imaginea este proiectată răsucit pe retină, fiind apoi reorientată de către cortexul vizual aflat în zona occipitală.

5. Percepem doar lumina aflată între 300 și 700 nanometri în spectrul electromagnetic.

6. Creierul este răspunzător de mare parte din vedere. Vedem practic cu creierul. Așa se explică și faptul că, în sindromul Charles Bonnet, când vederea este afectată semnificativ, creierul încearcă să compenseze pierderile și produce halucinații vizuale complexe.

7. Ochii sunt importanți nu numai pentru vedere. În ei avem celule care, odată impresionate de fotoni, transmit semnale la un sistem melatoninoreglator, implicat în reglarea ritmului circadian. Stimularea luminoasă scade producția de melatonină și ne ajută să intrăm în partea de veghe. Întunericul determină producție de melatonină și trecem în partea de somn.

8. Uităm mare parte din ceea ce vedem. Cantitatea de informație e pur și simplu prea mare, iar creierul nu are ce să facă cu ea. Uitarea este un proces pur fiziologic (până la un punct, pentru că există și uitare patologică – a se vedea maladia Alzheimer).

9. Majoritatea copiilor au ochii albaștri la naștere. Când începe producția de melanină irisul de regulă se pigmentează și se închide la culoare.

10. Câmpurile vizuale ale fiecărui ochi se suprapun. Cu toate acestea nu vedem dublu. Răspunsul stă în creier, care integrează imaginile și corectează orice neajuns.

11. Mediile luminoase și colorate cresc productivitatea și buna dispoziție. Este important să ne expunem la lumină ziua și pentru a a avea un somn bun noaptea.

12. Ochii își păstrează aceeași dimensiune pe tot parcursul vieții.

13. Irisul are peste 200 de caracteristici unice la fiecare individ. De aici și sistemele de recunoaștere bazate pe scanarea irisului.

14. Un om clipește în medie de 12 ori pe minut. 

Citește și Sunt stângacii mai inteligenți?