Iată 7 remedii pentru a vindeca arsurile de pe limbă mai repede

Nu este greu să te arzi când supa, cafeaua sau mâncarea pe care o gătești sunt mult mai fierbinți decât te așteptai. Îți mai rămâne doar să ajuți țesuturile să se refacă mai rapid.

image

Și la nivelul limbii pot apărea arsuri grave, care nu se vindecă rapid. Foto: Shutterstock

Arsurile limbii sunt clasificate similar cu alte tipuri de arsuri: de primul grad, de gradul doi și de gradul trei.

1.  Arsuri de gradul I: Acestea sunt cele mai comune și afectează doar stratul superior al țesutului. Limba ta poate arăta roz intens sau roșie, iar tu poți simți o ușoară durere și umflare.

2.  Arsuri de gradul II: Acestea sunt mai dureroase și afectează straturi mai profunde ale țesutului. În plus față de culoarea roz intens sau roșie și umflarea țesutului, poți observa formarea de bășici.

3.  Arsuri de gradul III: Acestea sunt cele mai severe și afectează cele mai profunde straturi ale țesutului. Zonele afectate ale limbii tale vor deveni negre sau albe. Arsura de grad III poate cauza fie amorțeală, fie durere extremă.

Cum să calmezi durerea

Din fericire, majoritatea arsurilor limbii sunt de gradul I și le poți trata singur acasă. Iată șapte sfaturi pentru a calma durerea și a grăbi vindecarea:

1.  Bea băuturi și mănâncă alimente reci: Acum ai o scuză perfectă pentru a savura o cupă de înghețată sau un sorbet. În primele zile după arsura limbii consumă alimente și băuturi reci care sunt blânde și non-iritante.

2.  Cuburi de gheață sau înghețate: Asigură-te doar că nu sunt prea atât de reci, pentru a evita ca limba să se lipească de ele și să se producă leziuni în plus.

3.  Lapte, zahăr și miere: Laptele este excelent pentru a calma arsurile, dar și mierea are proprietăți anti-inflamatorii și anti-microbiene. Zahărul poate, de asemenea, să reducă durerea.

4.  Ia un medicament pentru durere fără prescripție medicală: Dacă simți multă durere sau umflare, ia în considerare administrarea de acetaminofen (Tylenol®), ibuprofen (Advil®) sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

5.  Clătește-ți gura cu apă sărată: Clătirile cu sare sunt eficiente în calmarea durerii și reducerea riscului de infecție. Evită însă clătirile pe bază de alcool, care pot irita rănile și crește durerea.

6.  Aplică vitamina E: Dacă vrei să accelerezi procesul de vindecare, vitamina E este soluția. Tot ce trebuie să faci este să storci o capsulă lichidă de 1,000 IU direct pe limbă.

7.  Practică o bună igienă orală: Menținerea dinților curați este întotdeauna importantă, dar devine esențială când ai o rană în gură. Păstrarea gurii curate ajută la prevenirea infecțiilor, mai ales dacă ai o rană deschisă sau o bășică.

Cât durează vindecarea?

Durata vindecării unei limbi arse depinde de severitatea arsurii și de eventualele complicații. Dar vestea bună este că limba ta este foarte rezistentă și se vindecă rapid!

Arsurile severe pot dura mai mult, dar în cele mai multe cazuri, ar trebui să te simți bine în una sau două săptămâni. Papilele gustative se regenerează la fiecare două săptămâni, așa că te vei bucura din nou de gustul de mâncare destul de repede.

Când să consulți un medic

Dacă limba nu pare să se vindece, este timpul să consulți un medic. Este, de asemenea, important să acționezi rapid dacă observi semne de infecție, cum ar fi:

  • Febră
  • Orice fel de secreție provenind de la limbă
  • Simptome înrăutățite: creșterea roșeții, umflării, durerii sau amorțelii

Nu există o soluție rapidă pentru o limbă arsă. Dar fii sigur că majoritatea rănilor limbii se vindecă de la sine. Menține o bună igienă orală, evită aalimentele și băuturile iritante și calmează limba cu alimente și băuturi reci. Ia medicamente pentru durere fără prescripție dacă ai nevoie și nu ezita să contactezi un medic dacă simptomele tale nu se îmbunătățesc sau se agravează.

Sursa: Cleveland Clinic