Ce regulă de igienă să folosești când tragi apa de la toaletă? Sigur nu știai!

Te-ai întrebat vreodată dacă tragi apa corect?

Dacă tragi apa fără să pui capacul jos, există riscul să contaminezi suprafețele din baie.

image

Închide capacul toaletei când tragi apa, ca să oprești răspândirea bacteriilor. Foto: Shutterstock

Majoritatea oamenilor trag apa greșit, spun oamenii de știință precum Shalini Guleria, care îți recomandă să te oprești din a trage apa cu capacul ridicat.

 Pe Instagram, Shalini a explicat: „Știai că atunci când tragi apa cu capacul ridicat, eliberezi de fapt un nor fin de apă și bacterii în aer?”

Conform spuselor sale, „de fiecare dată când tragi apa, picături minuscule care conțin bacterii precum E. coli și alte lucruri neplăcute sunt proiectate până la doi metri în aer”. Chiar dacă nu le poți vedea „cu ochiul liber”, ele sunt acolo.

Contaminarea suprafețelor este demonstrată

Studiile arată că aceste picături pot contamina suprafețele din apropiere, inclusiv periuța de dinți și prosoapele, dar și aerul pe care îl respiri. „De asemenea, virusuri precum norovirusul, care cauzează probleme la stomac, pot supraviețui în aer timp de ore după o flushare.” Așadar, dacă vrei să rămâi sănătos, trebuie să îți amintești mereu să pui capacul WC-ului înainte de a trage apa.

Studiile sunt relevante

În 2019, cercetătorii de la University College Cork au evaluat particulele aeriene într-o toaletă comună timp de o săptămână. Au descoperit că închiderea capacului scade numărul de picături vizibile și invizibile în timpul și după trasul apei cu 30-60%.

Dezavantaje minore

Totuși, există un mic dezavantaj: păstrarea capacului închis poate accelera acumularea depozitelor minerale, cunoscute sub numele de calcar. Deși acest lucru nu este dăunător pentru sănătate, poate arăta inestetic și poate păta capacul toaletei cu o culoare galben-maronie.

Așadar, data viitoare când tragi apa, amintește-ți să pui capacul jos. Este un pas simplu care poate face o mare diferență pentru sănătatea ta și a celor din jurul tău.

Sursa: Mirror