Cum procedezi dacă te-ai ars în bucătărie. Sfatul medicului

arsura jpg

Ai fost protagonista unui accident nefericit la bucătărie? Te-ai ars cu ulei încins sau apă clocotită? Iată cum trebuie să acționezi pentru a obține o vindecare corectă.

“Puneți imediat zona de piele arsă în contact cu ceva rece. Un cub de gheață, o pungă de mazăre din congelator, o sticlă cu apă rece din frigider. Doar pentru 1-2 minute. În acest mod temperatura locală scade brusc și procesele de necroză simultane arderii se autolimitează. Nu exagerați cu gheața pe plagă pentru că necroza postcombustională se va extinde cu necroză prin hipotermie. Adică apare degeratura.

Și pentru că tot sunteți în bucătărie și orice minut contează, puteți pune zahăr sau miere pe zona arsă. Dacă epidermul s-a descuamat și este “carne vie” cum se zice, aplicați zahăr tos alb. Dacă epidermul este încă acolo puneți miere peste el. Studiile arată că zahărul și mierea sunt extrem de utile în vindecarea plăgilor de orice tip, de la cea postoperatorie la cele din necrozele de decubit sau chiar în cazul plăgilor survenite la diabetici (vezi în comentarii). Deci, cum se spune, cui pe cui se scoate!

Revenind la arsuri. Nu sare, nu ulei, nu usturoi, nu grăsime, nu smântână, nu albuș de ou, nu altceva pe plaga arsă”, spune medicul Adina Alberts.

Asta până veți merge la farmacie ca sa vă cumpărați un produs pentru arsuri.

“Dacă arsura este extinsă sau a survenit pe zone delicate cum ar fi fața, pliurile palmare, interdigital, ureche, pleoape, atunci trebuie să va programați o consultație la medicul specialist de chirurgie plastică pentru a vă da indicații și pentru a vă monitoriza vindecarea eliminând astfel, pe cât posibil, riscul cicatrizării vicioase” .

Arsurile minore pot fi îngrijite acasă. Dacă arsura este roșie și dureroasă, cu umflături ușoare sau mici vezicule, atunci este o arsură de gradul întâi sau minoră de gradul doi. și e indicat să mergi la medic.

„Răspunsul sistemului imunitar este menit să limiteze zona de vătămare și să elimine orice bacterie”, spune dr. Ronald G. Tompkins, șeful unității de arsuri de la Spitalul General din Massachusetts. „Dar, uneori, această reacție imunitară poate duce la deteriorarea suplimentară a zonei deteriorate de căldură.” Îngrijirea adecvată a arsurilor poate ajuta la evitarea daunelor suplimentare.