Ferește copilul de stres și îi scazi riscul de a face această boală!

Copiii care suferă de episoade de stress intens sau care în copilărie suferă de anxietate și depresii au un risc sporit de a face astm când devin adulţi, scrie Healthline.com

Astmul este o afectiune în care căile respiratorii devin inflamate, provocand astfel dificultăți serioase de respirație.

image

Stresul este un factor important în declanșarea crizelor de astm. Foto: Shutterstock

„Astmaticii sunt, în general anxioşi în comparaţie cu cei care nu au boala, dar specialiştii credeau că aceste tulburări apar ca o consecinţă a instalării astmului”, a explicat dr. Kate M. Scott. Dar, cercetarea a indicat faptul că depresia şi anxietatea sunt factori de risc în dezvoltarea astmului.

Savanţii nu au putut stabili cu exactitate care este mecanismul prin care tulburările de personalitatea din timpul copilăriei favorizează instalarea astmului la adulţi: „Se ştie că stresul cronic şi bolile psihice sunt asociate cu deteriorări ale răspunsului imun al organismului şi că astfel sunt favorizate infecţiile, dar studii ulterioare sunt necesare”, a mai spus Kate M. Scott.

Concluzia cercetării se bazează pe datele obţinute de la 18.000 adulţi din America, Europa şi Asia, intervievaţi pe o durată de 4 ani.

În cazul adulților, episoadele de stress sunt factori declanșatori ai crizelor de astm, scrie Asthma.org.uk.

Simptomele apar, de obicei, în urma expunerii la anumiți factori declanșatori, precum substanțele iritante, vremea umedă și exercițiile fizice. Dar și stresul resimțit ca presiune generată de urgența și viteza activităților pe care le presupun stilul de viață pot avea același efect. Explicația este că stresul poate ridica nivelul de inflamație din corp și poate duce la dificultăți de respiratie, exacerbând în acest mod simptomele astmului.

O persoană stresată poate avea mai multe emoții puternice, precum iritarea și furia, iar emotiile puternice pot declanșa sau agrava simptomele astmului prin reacțiile fizice pe care le produc în corp. Mai mult, un eisod de anxietate poate declanșa atacuri de panică și acestea au la rândul lor același efecte negative asupra declanțării crizelro de astm. Alți factori stresori asupra organismulu sunt fumatul și alcoolul, ambele fiind capabile să declanșeze simptome persoanelor cu astm.

Simptomele astmului sunt similare, indiferent de factorul declanșator, cele mai frecvente fiind reprezentate de senzație de presiune la nivelul pieptului, dificultăți de respiratie, tuse, tahicardie, wheezing sau respirație șuierătoare, și alte tulburări ale ritmului și intensității respirației.

Citește și

Unele statistici arată că 43% dintre persoanele cu astm bronșic au raportat că stresul reprezintă unul dintre factorii principali ce le declanșează simptomele. Astfel, gestionarea stresului și a anxietății poate ajuta la reducerea apariției astmului.

  Citește și De ce jumătate din populație va suferi de miopie în 2050?