De ce jumătate din populație va suferi de miopie în 2050?

O treime dintre copii petrec mai mult de cinci ore pe zi în fața ecranelor, pe durata vacanței de vară, ceea ce le-ar putea provoca leziuni oculare pe termen lung, au avertizat experți citați de publicația britanică Express

image

Ochii copiilor suferă din cauza expunerii la ecrane. Foto: Shutterstock

Un studiu la care au participat 1.500 de părinți a constatat că patru din zece nu erau complet conștienți de faptul că perioadele lungi în care copiii utilizează gadgeturi precum tabletele sau telefoanele, pot fi o cauză principală a problemelor oculare, cum ar fi miopia și doar unul din cinci (21%) se simte deosebit de îngrijorat de utilizarea excesivă a ecranelor și de eventualele daune pe care le pot face acestea.

De asemenea, s-a constatat că, în ciuda faptului că experții recomandă vizita la oftalmolog pentru a ajuta la scăderea riscului de probleme de sănătate oculare pe termen lung, aproape o treime (31 la sută) dintre părinți nu au dus copiii niciodată la medic pentru un control al ochilor. Mai mult decât atât, 38 % din părinți nu știu semnele sau simptomele la care ar trebui să le indică că micuții ar avea miopie, în timp ce 42 la sută nu au știut că afecțiunea este ireversibilă sau incurabilă.

Matt Oerding, fondatorul Global Myopia Awareness Coalition, a declarat: „Până în 2050, se estimează că 50% din populația globală va suferi de miopie și deja întâmpinăm o creștere a miopiei la copii”, potrivit Express. Oerding a adăugat că „anumite activități pot contribui la progresia miopiei, cum ar fi timpul petrecut în fața ecranului și știm că în vacanțele școlare de vară, copiii stau și peste 5 ore pe zi folosind dispozitive cu ecrane nocive pentru sănătatea ochilor.”.

Fondatorul Global Myopia Awareness Coalition a adăugat și că o 75 de minute afară, în fiecare zi reduc cu 50% riscul de miopie.

„Pentru a sprijini viitorul sănătății ochilor pe termen lung a copiilor, dorim să încurajăm părinții să-și facă copiii să participe la activități de „salvare a vederii” și schimburi fără ecrane în acest weekend de sărbătoare.

„Doar 76 de minute în plus pe zi afară pot reduce riscul de miopie cu 50 la sută – așa că să începem acum.”

Optometristul Dr. Keyur Patel, care lucrează cu GMAC, a declarat: „Miopia este în creștere la copii și a devenit o problemă de sănătate globală, este o boală ireversibilă și poate fi o barieră în calea împlinirii potențialului copilui, deoarece presupune lși dureri de cap și probleme de concentrare”.

Citește și Ajungi mai repede la orgasm cu aceste poziţii!