Este creierul femeilor diferit de cel al bărbaţilor?

De-a lungul timpului, despre creier au apărut diverse mituri, multe fiind perpetuate, astfel că au aproape că s-au împământenit în mentalul comun. Pe măsura studierii mai aprofundate a creierului, oamenii de știință au demolat multe dintre aceste mituri.

image

Creierul are o greutate aproximativă de 1.400 de grame, iar cu ajutorul numeroaselor celule de la nivelul lui transmite și primește mesaje din diferite părți ale organismului. Cu toate că nu reprezintă decât 2% din greutatea totală a corpului, acest organ este un mare consumator de energie. Astfel, consumă în jur de 20% din totalul de energie a organismului.

Creierul este unul dintre organele cel mai bine protejate. Protecția este conferită de lichidul cefalorahidian în care se „scaldă”. Această substanță incoloră protejează creierul, de pildă, în cazul mișcărilor bruște ale corpului.

Citeşte şi: Mare atenţie! Stresul îţi poate afecta memoria şi îţi poate micşora creierul

Ce roluri au cele două emisfere cerebrale

Creierul are două emisfere cerebrale, cea dreaptă și cea stângă. Cea stângă este, în general, asociată cu gândirea logică și cu limbajul, în vreme ce emisfera dreaptă este sediul intuiției, emoției și al simțului artistic. Scoarța exterioară a creierului este alcătuită din substanță cenușie, în vreme ce în interior se află substanța albă.

"Este binecunoscută asimetria funcțională a emisferei cerebrale și dominanța ei în realizarea unor performanțe neurofiziologice. Astfel, emisfera stângă este dominantă pentru limbaj, în timp ce emisfera dreaptă are o specializare pentru funcțiile superioare vizuo-spațiale, corporale și extracorporale, recunoașterea fețelor umane, intervine în modularea vocii, în gestică și în pantomimă. Emisfera dreaptă apare ca un rezonator sensibil-emoțional, afectiv legată de creativitatea artistică, sensibilă la tiparele vizuale, picturale sau muzicale, fiind dominantă în funcțiile geometrice și spațiale sintetic. Emisfera stângă este, prin excelență, rațională, dominantă în gândire, pe funcțiile abstractă, conceptuală, bazată pe limbaj matematic, excelând în procesele analitice. În mod normal, ambele emisfere cerebrale se integrează într-o activitate armonioasă cerebrală, funcțiile neuropsihologice ale acestora fiind complementare", explică dr. Simona Novac, medic primar neurologie.

Citeşte şi: Ştiai că avem un al doilea creier? Unde se află şi ce rol are

Există diferențe între creierul femeilor și cel al bărbaților?

"Această întrebare a suscitat interesul mai multor grupuri de cercetători și au existat mai multe studii, unele dintre ele folosind aparatură medicală de ultimă generație, ale căror rezultate s-au dovedit contradictorii. De regulă, un bărbat este mai mare decât o femeie, iar creierul este proporțional cu mărimea corpului. Dar nivelul de inteligență nu este proporțional cu dimensiunile creierului. Au fost luate în discuție și diferențe induse de influențele hormonilor în structura și funcționalitatea creierului, însă oamenii de știință au concluzionat că, deși hormonii au rolul lor în personalitatea fiecăruia, creierul este rezultatul unui proces evolutiv complex, în care mediul și educația joacă un rol important (cu toate că există psihologi care nu sunt de acord cu influența mediului și consideră că diferențele dintre creier sunt structurate de la naștere)", afirmă dr. Simona Novac, medic primar neurologie.