Care sunt simptomele cancerului cerebral. Semne la care să fii atent

1 durere cap jpg jpeg

Simptomele cancerului cerebral depind de localizarea exactă a tumorii. Pentru un diagnostic exact, este nevoie de investigaţii imagistice şi de biopsie.

Tumorile cerebrale pot fi localizate în creier (primare) ori pot avea originea în alte organe ale corpului (secundare sau metastatice). Tumorile cerebrale primare sunt, la rândul lor, clasificate în mai multe tipuri. Cea mai recentă clasificare făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este cea din 2021 şi prezintă ca fiind cele mai comune următoarele tumori cerebrale:

- Neurinomul de acustic (sau schwanomul vestibular; este o tumoră benignă, care se dezvoltă pe nervii dintre urechea internă şi creier. Aceasta afectează echilibrul şi auzul.

- Glioamele, care se dezvoltă din celulele gliate, pot apărea în creier sau în măduva spinării şi afectează funcţiile sistemului nervos.  

- Meningiomul are ca punct de origine meningele, membrană care acoperă şi protejează creierul şi măduva spinării.   

- Meduloblastomul este o tumoră malignă, care apare în special la copii. Se dezvoltă în zona cerebelului şi afectează echilibrul şi coordonarea mişcărilor.

- Tumorile neuroectodermale primitive sunt, de asemenea, frecvente la copii, dezvoltându-se la nivelul celulelor embrionare din creier şi măduva

spinării.

- Craniofaringiomul este o tumoră benignă, destul de rară, care se dezvoltă în apropierea hipofizei şi produce tulburări endocrine.

Durerile de cap puternice, printre simptomele care trebuie să ne alarmeze

Printre manifestările care pot fi asociate cu cancerul cerebral se numără  durerile de cap puternice, care cedează greu la medicamente şi sunt recurente, deficitele motorii, convulsiile, modificările de personalitate (depresie, agresivitate etc.), modificările cognitive sau de memorie, greaţa, vărsăturile spontane, în special dimineaţă la trezire, oboseala, somnolenţa sau insomnia, probleme legate de somn şi modificările în percepţia senzaţiilor. De asemenea, mai pot să apară: probleme de vedere şi auz, pierderea capacităţii de mişcare într-un braţ sau picior, probleme cu echilibrul, apoplexie sau convulsii.

Citeşte şi: Iată când nu trebuie să ignori durerea de cap!