Mare atenţie! Stresul îţi poate afecta memoria şi îţi poate micşora creierul

1 2 jpg jpeg

Stresul îţi poate afecta unul dintre cele mai importante organe. Mai exact, stresul poate micşora creierul şi îţi poate afecta grav şi memoria, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Efectele de reducere a creierului din cauza stresului, identificate la persoanele în jurul vârstei de 40 de ani fără demenţă, s-au dovedit a fi declanşate de cortizol.

Nivelurile ridicate ale hormonului de stres ar putea fi un semnal de avertizare timpuriu pentru demenţă, sugerează studiul.

Pentru cercetare, oamenii de ştiinţă conduşi de dr. Justin Echouffo-Tcheugui au studiat 2231 de persoane cu vârsta medie de 49 ani şi care nu sufereau de demenţă.

”Cercetăile noastre au detectat pierderea memoriei şi contracţia creierului la persoanele de vârstă mijlocie, înainte ca simptomele să înceapă să apară. Deci, este important ca oamenii să găsească modalităţi de reducere a stresului, cum ar fi somnul suficient, exerciţii, tehnici de relaxare în fiecare zi sau medicamente care să reducă cortizolul dacă este necesar. Este important ca medicii specializaţi sa consilieze toţi oamenii cu niveluri mai ridicate de cortizol” a explicat medicul.

La începutul studiului, fiecare participant a făcut teste de memorie şi abilităţi de gândire. Apoi opt ani mai târziu au repetat exerciţiile. Persoanele cu niveluri mai ridicate de cortizol au avut un volum mai mic al creierului, iar cele cu cortizol ridicat, creierul reprezenta 88,5% din volumul total al craniului.