Gre┼čeala pe care unele rom├ónce au f─âcut-o ├«n pandemie

2 mamografie jpg jpeg

Importan┼úa preven┼úiei cancerului mamar ┼či procesul de depistare precoce al acestuia sunt dou─â lucruri esen┼úiale ├«n lupta ├«mpotriva cancerului mamar. ├Än context pandemic, s-a sesizat o cre┼čtere a num─ârului de cazuri de boal─â depistate ├«n stadii avansate ├«n Rom├ónia, din cauza faptului c─â investiga┼úiile imagistice, precum ecografia ┼či mamografia, teste esen┼úiale ├«n depistarea cancerului de s├ón, sunt am├ónate de tot mai multe femei din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Medicii recomand─â tuturor femeilor ca ├«ncep├ónd cu v├órsta de 25 de ani s─â-┼či fac─â o autopalpare lunar─â pentru a depista cancerul de s├ón precoce. Conform statisticilor, dac─â boala este descoperit─â ├«ntr-un stadiu incipient, ea poate fi vindecat─â ├«ntr-un procent de 98%. Din p─âcate, pandemia actual─â a crescut ┼či mai mult procentul cazurilor depistate ├«n stadii avansate, c├ónd boala este mult mai greu de tratat.

ÔÇ×Dac─â ne uit─âm la datele pe care le avem, observ─âm o cre┼čtere alarmant─â a cazurilor avansate de cancer de s├ón, cu 30%, nu doar ├«n Rom├ónia, ci la nivel mondial. Investiga┼úiile imagistice, precum ecografia ┼či mamografia, sunt am├ónate de teama infect─ârii cu noul coronavirus. Tragem un semnal de alarm─â, cu aceast─â ocazie, ┼či recomand─âm femeilor s─â mearg─â la medic pentru controalele de rutin─â ┼či screeningurile anuale. Screeningul depisteaz─â afec┼úiunea ├«ntr-un stadiu preclinic, atunci c├ónd este vizibil─â doar imagistic, iar boala are curabilitate de 98%. ├Än schimb, un cancer de s├ón descoperit ├«n stadiul III are o curabilitate ├«ntre 50% ┼či 60%. Mai mult, un cancer de s├ón depistat tarziu poate avea un prognostic nefavorabil, cu implica┼úii inclusiv asupra sistemului sanitar, din cauza tratamentului complex, cel citostatic, care este foarte scump.ÔÇÖÔÇÖ, declar─â dr. Victor Titirez, medic specialist ├«n chirurgia oncoplastic─â a s├ónului, Centrul de excelen┼ú─â ├«n patologia s├ónului din Spitalul Euroclinic.

Dr. Titirez încurajează pacientele care observă orice modificare la nivelul sânilor să meargă cu încredere la medic pentru o evaluare amănunţită.

ÔÇ×Frica de a merge la medic este completat─â acum de frica de a nu fi contaminat cu COVID-19 ├«n spital.ÔÇÖÔÇÖ, completeaz─â Dr. Victor Titirez, medic specialist ├«n chirurgia oncoplastic─â a s├ónului, Spitalul Euroclinic.

├Än Rom├ónia, la momentul acesta, nu exist─â un program de screening na┼úional, pentru a depista afec┼úiunea ├«ntr-un stadiu preclinic. Femeile ar trebui s─â ├«nceap─â evaluarea s├ónilor ├«n func┼úie de istoricul familial, dac─â a fost depistat cancerul ├«n familia sa sau nu. Studiile arat─â c─â aproximativ 10% din toate cancerele de s├ón pot fi transmise genetic. Dac─â exist─â un istoric, se recomand─â, pe l├óng─â investiga┼úiile imagistice, analize genetice pentru a afla dac─â pacienta este ├«ncadrat─â ├«ntr-o grup─â de risc crescut─â, iar evaluarea poate ├«ncepe, ├«n astfel de cazuri, ┼či de la v├órsta 30 de ani.