De ce reţinem apă în corp? Cele mai frecvente cauze

image

Retenția de apa apare când în țesuturile din corp se acumulează o cantitate excesivă de lichid. Ca să tratezi acest disconfort, însoţit de balonare, mâini și picioare umflate, este bine să știi de ce apare.

Pentru a fi sănătos și a putea funcționa așa cum trebuie, organismul are nevoie de hidratare constantă și adecvată. Sistemul circulator, digestiv, limfatic, precum și alte sisteme ale corpului ajută la menținerea nivelului sănătos de lichide, iar dacă apare cel puțin o problemă la aceste sisteme, organismul nu mai elimină lichidul așa cum trebuie și ne confruntăm cu retenție de lichide, cunoscută și sub denumirea de edem.

Vezi şi: Reţii apă? Iată care sunt motivele!

Ce simptome apar

Retenția este însoțită de simptome ca: umflarea membrelor superioare și inferioare, balonare, piele lucioasă, întinsă și subțire, migrene, respirație dificilă, umflături la nivelul șoldurilor și feței, precum și creștere în greutate. Excesul de sare, administrarea anticoncepționalelor, a antidepresivelor sau a analgezicelor, deficitul de vitamina B1, precum și dereglările hormonale apărute în perioada menstruației sau la menopauză favorizează retenția de apă. De asemenea, factori de risc pentru retenția de apă sunt și anumite afecțiuni.  

Insuficiență cardiacă congestivă  

Retenția de apă poate fi un simptom al insuficienței cardiace congestive (ICC), o afecțiune cronică ce afectează puterea de pompare a mușchilor inimii, astfel încât aceasta nu mai poate transporta cantitatea suficientă de sânge către țesuturi. Persoanele diganosticate cu insuficiență cardiacă congestivă se pot confrunta mai ales  cu picioare și glezne umflate, precum și cu lichid în plămâni, ceea ce provoacă tuse pe termen lung sau dificultăți de respirație. Această boală poate pune viața în pericol, așa că trebuie să fie gestionată prin controale periodice la medic.

Afecțiuni renale

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni renale (precum sindrom nefrotic sau insuficiență renală cronică) se pot confrunta cu retenție de apă, în special cu umflături la nivelul membrelor inferioare și superioare sau la nivelul feței. Explicația este simplă - în mod obișnuit, rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichide din organism. Când rinichii nu funcționează corect, ei nu pot elimina fluidele și sodiul, prin urmare, lichidul rămâne în organism.

Alergii și infecții

Când organismul detectează un alergen, eliberează un compus numit histamină, care influențează scurgerea lichidelor din capilare (vase mici de sânge) în țesuturi, ducând la umflături și inflamații, pe termen scurt. De asemenea și unele infecții pot declanșa retenție de apă, ca parte a unui răspuns al sistemului imunitar.

Apare și în sarcină 

În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei, ceea ce duce la umflarea membrelor inferioare (mai ales pe vreme caldă sau dacă gravida a stat în picioare mult timp). Modificările hormonale, precum și greutatea suplimentară contribuie la acumularea de lichide. De regulă, retenția de apă nu este periculoasă și se rezolvă după naștere, însă dacă umflarea este bruscă și severă, aceasta poate fi un semn de preeclampsie, adică un tip de hipertensiune arterială, care poate dăuna mamei și fătului.

Ce este limfedemul

Numit şi edem limfatic, limfedemul apare din cauza acumulării de lichid limfatic în ţesuturi, ca urmare a unor tratamente chirurgicale pentru bolile oncologice ori în cazul unor afecţiuni parazitare. Alţi factori de risc care pot duce la apariţia edemului limfatic sunt: boala venoasă cronică, obezitatea, afecţiunile cardiace, statul în picioare şi imobilitatea perioade îndelungate.