Aceste alimente te ajută să lupți cu retenția de apă. Roșiile se află printre ele!

Șitiai că retenția de apă este o problemă cu care se confruntă una din trei femei şi că este accentuată de alimentaţia bogată în alimente sărate şi dulciuri concentrate? Dar există și alimente care ajută la eliminarea apei din organism. Iată care sunt, conform Bustle.com

image

Roșiile ajută la eliminarea apei din organism Foto: Shutterstock

Cum se reţine apa în organism

Retenţia apei în organism, denumită medical edem, reprezintă acumularea excesivă de lichide la nivelul întregului organism sau doar într-o anumită parte a corpului. Este, de fapt, un dezechilibru între lichidele pe care le pierdem (prin urină şi prin transpiraţie) şi ceea ce absorbim (apă, sucuri, ceaiuri pe care le bem, apa conţinută de toate alimentele, etc)., în cele din urmă ceea ce absorbim rămâne reţinut în organism, fără posibilitatea imediată de eliminare

Organismul nostru poate reţine apa din cauza unor fluctuaţii hormonale, cantitatea mare de estrogen deternină, de exemplu, retenția de sare și de apă. O serie de afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale şi endocrine pot deveni principalii factori de retenţie a apei în organism, alături de o posibilă sarcină.

Pepenele roşu este ideal vara

Cu toţii ştim că pepenele roşu conţine peste 90% apă, însă nu toţi suntem conştienţi de faptul că un aport insuficient de apă deshidratează organismul şi automat se poate dezvolta retenţia de apă, fiindcă devine imposibilă eliminarea acesteia. Datorită conţinutului ridicat de apă, pepenele roşu are proprietăţi diuretice, nutriţioniştii recomandându-l persoanelor care suferă de litiază renală şi de gută. Este foarte important de ştiut faptul că pepenele roşu conţine foarte puţin sodiu şi cantităţi însemnate de potasiu, iaraşi motive de bucurie pentru că eliminarea apei este astfel, iminentă.

Bananele ajută cu potasiu

Alimentele bogate în potasiu pot ajuta la eliminarea retențioei de apă și pot ajuta la menținerea greutății. Limitarea sodiului este cea mai bună modalitate de lupta cu retenția de apă, dar și simpla adăugare a mai multor alimente bogate în potasiu poate alunga disconfortul și umflarea membrelor produsă de apă.. Alte opțiuni excelente includ carnea slabă, kiwi, broccoli, roșiile și cartofi dulci.

Cafeaua este diuretică

Cafeaua este un diuretic şi un laxativ natural, care reduce incidenţa de calculi renali şi de cancer hepatic. Chiar şi în zilele noastre, cercetătorii încă mai  încearcă să descopere care dintre cele 300 de substanţe organice conţinute de boabele de cafea, contribuie la efectele diuretice şi laxative. Se vehiculează însă, că „vinovate” ar fi substanţele metilxantine, conţinute de cofeină, care descompun celulele de grăsime şi încurajează eliminarea toxinelor din acestea. Rezultatele celor mai recente studii din domeniu arată că femeile care au consumat mai mult de trei ceşti de cafea pe săptămână prezintă un risc mai redus  cu până la 60%, de a dezvolta cancer de col uterin faţă de cele care au consumat mai puţin de două ceşti de cafea pe săptămînă. De asemenea, acestea sunt cu 45% mai puţin predispuse apariţiei pietrelor la rinichi şi la fiere.

Citește și Care este, de fapt, cea mai bună poziție sexuală?