Ce semne de boală poți vedea pe unghiile de la picioare?

Potrivit experților podologi, problemele apărute la nivelul unghiilor nu ar trebui neglijate.

Pentru că recidivele sunt frecvente, infecțiile fingice ale unghiilor pot fi problematice, explică medicul Dina Gohil, pentru publicația Express.

1 unghii incarnate jpg jpeg

Infecțiile fungice ale unghiilor se pot răspândi și la țesutul înconjurător. Foto: Shutterstock

„Dacă ai unghii galbene, atunci este probabil să suferi de o infecție fungică a unghiilor. Este posibil să înceapă cu o decolorare pe un mic colt al unghiei și să observați că devine mai mare în timp”, a adăugat ea. Ar putea fi de culoare galbenă, dar de asemenea, este posibil să fie alba sau chiar maro închis.

Pe măsură ce ciuperca se răspândește, unghiile pot deveni casante, precum creta,  mirositoare și se pot rupe cu ușurință.

„Din cauza infecției cronice, unghia se poate îngroșa și poate să se separe de patul unghial, provocând durere”, spune dr. Dina Gohil.

Dacă observi semne ale unei infecții fungice a unghiilor de la picioare, atunci cel mai bine este să folosești imediat un tratament antifungic fără prescripție medicală, iar dacă problema persistă, dr. Gohil recomandă să ceri sfatul dermatologului.

O unghie neagră ar putea fi un semn de trauma, în timp ce unghiile galbene ar putea fi, pe lângă infecțiile funcige, un semn de „diabet, psoriazis sau chiar tulburări tiroidiene”, a adăugat dr. Gohil.

Dacă un medic examinează decolorarea pe termen lung a unghiilor de la picioare, ar putea descoperi o afecțiune care necesită tratament. De exemplu, diabetul și tulburările tiroidiene pot fi diagnosticate în urma unui test de sânge, dacă sunt observate suspiciuni la nivelul unghiilor.

Când te uiti la unghiile de la picioare și descoperi că sunt colorate, ar trebui să te îngrijoreaze dacă sunt albastre, negre, albe sau palide, spun specialiștii.

Unghiile albastre sunt adesea un indicator că nu ajunge suficient oxigen la țesuturi, iar acest lucru sugerează că „poate exista o problemă de respirație asociată cu plămânii sau o tulburare cardiacă, explică Express.

În ceeea ce privește unghiile negre, pot fi rezultatul traumatismelor, când vasele de sânge din patul unghiei se rup și apar ca pete negre, întunecate.

În alte cazuri, pot fi semne de anemie, diabet, boli de rinichi sau boli de inimă.  De aceea, dacă semnele negre nu se estompează în timp, cel mai bine este să soliciți părerea unui medic.

Când există pete albe pe unghii, pot fi rezultatul unor răni sau microtraume. Cu toate acestea, petele albe ar putea fi, de asemenea, asociate cu o deficiență de zinc sau cu o infecție fungică.

Unghiile palide la picioare ar putea evidenția circulația deficitară, anemie sau malnutriție. „De asemenea, pot fi cauzate de disfuncționalități ale ficatului sau inimii, așacă este important să se verifice aceaste ipoteze”, a spus dr. Gohil pt Express.

Citește și Tehnologia inovatoare prin care pot fi îmbunătățite performanțele creierului