Cum te ajută băile de picioare, cu oțet de mere?

Băile pentru picioare, în apă îmbogățită cu diverse plante, săruri și alte substanțe precum laptele, se folosesc de multă vreme pentru a îngriji pielea și a alunga oboseala.

Unele rețete pentru băi de picioare includ oțetul de mere, un tonic care poate aduce beneficii substanțiale folosit acasă, scrie MGB life.

image

Diminuează mirosul neplăcut

Datorită proprietăților antibacteriene ale oțetului de mere, acesta poate ajuta la neutralizarea bacteriilor care cauzează mirosul picioarelor.

Deși este absolut normal și sănătos ca pielea să fie acoperită cu o serie de bacterii și microbi,numiți în mod colectiv microbiomul pielii , uneori, aceste bacterii pot genera dezechilibre.Din acest motiv, când corpul produce transpirație, excesul de bacterii „se hrănește” cu transpirație și produce mirosuri înțepătoare, neplăcute.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că oțetul de mere are puteri semnificative de eliminare a bacteriilor. O analiză din 2018 a constatat că acesta a reușit să dezinfecteze mai multe tulpini de bacteriidespre care se știe că provoacă mirosuri, cum ar fi Staphylococcus aureus.

image

Foto: Shutterstock

Previn infecțiile fungice, cum ar fi piciorul de atlet

Un alt motiv pentru mirosul neplăcut al picioarelor poate fi tinea pedis, o afecțiune apărută pe fondul transpirației de la nivelul picioarelor, numită în mod popular, piciorul de atlet. Este cauzată de creșterea excesivă a ciupercilor precum Candida albicans, trichophyton, epidermophyton și microsporum, care, la fel ca bacteriile sunt o parte vitală a microflorei pielii, dar care, pe fondul transpirației se pot înmulți și produce boli.

În cazul piciorului de atlet, aceste ciuperci se dezvoltă în condiții umede și calde. Dar, după cum explică Will Cole, pentru MGB life, s-a demonstrat, că oțetul de mere are beneficii antivirale, anti-fungice și antibacteriene, toate utile în susținerea echilibrului microbiomului tău.

Într-un studiu din 2018, oamenii de știință au descoperit că oțetul poate inhiba creșterea Candida. Albicans. Acesta distruge structura celulară a ciupercii, împreună cu enzimele specifice de care ciuperca are nevoie pentru a supraviețui.

Fac exfoliere chimică blândă

O baie pentru picioare cu oțet de mere pentru a oferi pielii și unghiilor o exfoliere chimică blândă este de preferat pietrei ponce, sau pilelor asemănătoare hârtiei șmirghel.

Oțetul de mere are proprietăți naturale de exfoliere datorită e alfa-hidroxiacizilor conținuți, prin urmare, poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și încurajează refacerea celulară. Mai exact, conține „ acizii lactic, citric și malic”, spune medicul dermatolog certificat Keira Barr, care, când sunt aplicați local, acești lucrează pentru exfolierea straturilor superioare ale pielii, dezvăluind pielea care pare mai netedă și mai hidratată.

Relaxează tot corpul

Băile de picioare pot oferi beneficii pentru întregul corp. În general, pot ameliora stresul și tensiunea musculară. Studiile arată băile de seară ajută la ameliorarea anxietății și îmbunătățesc calitatea somnului. Un studiu din 2016 a constatat că băile de seară pentru picioare, ajută pacienții să doarmă mai profund pe tot parcursul nopții, iar aceste beneficii au fost și mai mari atunci când sunt asociate cu masajul ușor al picioarelor.

Un alt studiu a constatat că atunci când pacienții vârstnici au băi de picioare, nivelul lor general de energie s-a îmbunătățit, a redus stresul și  hipertensiunea arterială. Și, în sfârșit, un studiu pilot recent a constatat că băile de picioare au ajutat la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului, la pacienți.

Oțetul de mere nu are niciun efect asupra schimbarea dispoziției,  dar efectul băii ajută la combaterea oricărora dintre problemele enumerate mai sus.

Cum să le faci?

Umple un lighean cu două părți de apă caldă pentru fiecare parte de oțet de mere. Apoi ține picioarele scufundate în apă, timp de 10 până la 20 de minute. Al final, clătește picioarele pentru a înlătura mirosul și folosește o cremă hidratantă bună.

Citește și Cum arată leziunile de herpes genital