De ce faci febră musculară și cum scapi mai repede de ea?
Febra musculară este durerea de la nivelul mușchilor resimțită la 24-72 de ore după efort, mai ales în cazul practicării unui nou program de exerciții, după o schimbare a sportului practicat sau după o creștere a duratei și intensității antrenamentelor, scrie fiziokinetoterapeutul Petre Bogdan pe blogul său.

Hidratarea ajută la ameliorarea simptomelor febrei musculare. foto: Shutterstock
Este un răspuns normal la un efort neobișnuit și parte a procesului de adaptare ce duce la o mai mare rezistență și forță pe măsură ce mușchii se refac și revin la conformația normală.
Durerea este dată de faptul că, în urma activității fizice de intensitate ridicată, se produc mici fisuri microscopice în fibrele musculare, scrie fiziokinetoterapeutul Petre Bogdan. Pentru a le repara, corpul răspunde printr-o creștere a inflamației, ce provoacă durere resimțită la nivelul mușchilor.
„Durerea atinge de obicei cel mai mare nivel în primele două zile după efort și dispare treptat. În formele cele mai severe, durerea apare la 12 ore după terminarea efortului și se poate menține până la șapte zile.”, precizează fiziokinetoterapeutul Petre Bogdan, care adaugă și că „teoria populară conform căreia acidul lactic acumulat în mușchi după un efort solicitant este responsabil de apariția febrei musculare, este în prezent respinsă”. Acesta spune că cercetătorii au examinat nivelul acidului lactic imediat după efort și nu au găsit o corelație între nivelul acestuia și febra musculară resimțită câteva zile mai târziu.
„ Pacientul acuză durere, tumefiere musculară și spasme musculare dureroase. Mușchii sunt sensibili mai ales la palpare și mișcare. Diminuarea motilității pacientului se remarcă la 24-48 de ore după exerciții. Pacientul are o mobilitate și flexibilitate reduse. Febra musculară acută debutează în timpul exercițiilor fizice și continuă pentru 4-6 ore după acestea”, precizează fiziokinetoterapeutul Petre Bogdan legat de simptomatologia febrei musculare.
Cum reduci febra musculară
„Masajul poate contribui la reducerea durerii musculare, mai ales la 1-2 zile după efort. De asemenea, automasajul cu o rolă de spumă poate fi de ajutor. Sub formă de cremă sau gel, analgezicele aplicate în zona cu febră musculară pot ameliora senzația de durere.”, recomandă fiziokinetoterapeutului Petre Bogdan.
De asemenea, te sfătuiește să faci mișcare ușoară, excluzând exercițiile fizice intense. Așteaptă ca durerea să dispară înainte de a face antrenamente solicitante. „Un antrenament ușor, o sesiune de yoga sau o plimbare în ritm susținut te vor ajuta să scapi mai rapid de febra musculară decât inactivitatea totală. Încălzirea înainte de activitatea fizică și stretchingul efectuat ulterior sunt de folos pentru a te asigura că organismul este bine pregătit pentru mișcare.”, precizează fiziokinetoterapeutul Petre Bogdan pe blogul său petrebogdan.ro
Specialistul spune și că, „în general, după 5-7 zile, febra musculară trece de la sine. Hidratarea, potrivit unui studiu, consumul de apă înainte, în timpul și după antrenament au un efect pozitiv și accelerează scăderea intensității febrei musculare”, spune Bogdan Petre.
Ate recomandări ale specialistului constau într-un duș rece după antrenament, proteine și cafea. „ Efectul pozitiv al cafelei asupra febrei musculare a fost demonstrat de mai multe studii. Rezultatele unuia dintre ele declară chiar o reducere cu 48% a durerii musculare. În plus, este posibil să vă atragă atenția un alt beneficiu al cafeinei și anume, proprietățile analgezice.”, spune Petre Bogdan.
Citește și Bicardonatul de sodiu, ce beneficii are?