Bei două ceşti de cafea pe zi? Uite cum îţi schimbă viaţa!

Chiar dacă ai obiceiul de a bea două cafele pe zi, indiferent că sunt îndulcite sau nu, ai un avantaj pe care nici nu-l bănuiai. Un studiu publicat recent aduce în prim-plan un nou efect benefic al cafelei. 

image

Recent, potivit unui studiu apărut în jurnalul medical academic „Analele Medicinii Interne‟, publicat de Colegiul American al Medicilor, s-a menţionat că există o conexiune între consumul de cafea cu zahăr şi un beneficiu mai puţin cunoscut sau confirmat ştiinţific de cercetători. Oamenii de știință au urmărit circa 170.000 de britanici de vârstă mijlocie, în perioada 2009 – 2018. Iată ce au descoperit! 

Citeşte şi: Ce beneficii are cafeaua pentru organism.12 motive pentru care e bine să o bei

Riscuri mai mici de boli grave şi deces  

Cercetătorii au fost surprinşi să observe că adulții care s-au bucurat de băutura lor matinală preferată au avut cu până la o treime mai puține șanse de a muri tineri, faţă de cei care nu obişnuiau să bea cafea. Cei care au băut între o ceaşcă şi trei ceşti de cafea pe zi, îndulcite şi-au redus riscul de deces cu până la 30%, iar orice cantitate de cafea neîndulcită l-a scăzut cu până la 20%. Medicul Dan Liu, de la Southern Medical University din China, a declarat: „Studiul nostru a constatat că adulții care au băut cantități moderate de cafea îndulcită cu zahăr, în fiecare zi, au aproximativ 30% mai puține șanse de a muri din orice cauză, în comparație cu cei care nu au consumat cafea deloc‟. 

Specialiştii au constatat că persoanele care obişnuiesc să bea cafea de două ori pe zi au avut un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu cancer sau boli de inimă, în timp ce cafeaua proaspăt măcinată, instant şi decofeinizată au fost legate de un risc redus de deces.  

Te protejează de diabet, Alzheimer, Parkinson, hepatită? 

Boabele de cafea conţin antioxidanți care ajută organismul să lupte împotriva substanțelor chimice dăunătoare. Mai mult, cercetări anterioare au asociat băutorii de cafea cu rate mai scăzute de a face diabet de tip 2, Alzheimer, Parkinson sau boli hepatice.  

Dintre consumatorii de cafea îndulcită, aceia care au băut aproximativ două căni pe zi au avut cel mai scăzut risc.  

Atenţie! 

Consumul de cafea în care a fost adăugat lapte și zahăr în exces poate elimina efectele benefice. 

Medicul Duane Mellor, nutriţionist la Universitatea Aston din Marea Britanie, a declarat: „Un consum moderat de cafea poate fi benefic, dar trebuie avut grijă la ceea ce însoţeşte această cafea, un biscuit, o prăjitură‟. 

Ce tip de cafea să alegi şi cum să-i menţii aroma mai mult timp 

Pentru a te bucura de cea mai bună cafea, alege mărci care folosesc ambalaje sigilate, cu supapă, mai degrabă decât ambalaje vidate. Cafeaua în ambalaje vidate trebuie lăsată o vreme înainte de ambalare, deoarece degajă gaze care pot determina extinderea sau desfacerea ambalajului. În schimb, cafeaua sigilată în ambalaje cu supapă nu lasă să intre aer, deci poate fi ambalată imediat după prăjire. 

Păstrează cafeaua într-un recipient opac pentru a o proteja de lumină. Găseşte un loc răcoros şi uscat, nicidecum în bucătărie, în apropierea aragazului sau pe o masă, în bătaia soarelui. Odată ce desfaci un pachet, transferă cafeaua într-un recipient cu capac etanş care nu permite aerului să intre cu uşurinţă. 

@shutterstock