Câți pași pe zi te feresc de demență?

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care au făcut 9.826 de pași pe zi au avut cu 50% mai puține riscuri de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, arată un studiu citat de MSN HEALTH.

1 mers descult jpg jpeg

Mersul pe jos aduce beneficii reale sănătății. Foto: Shutterstock

În plus, oamenii care au efectuat 6.315 pași hotărâți, în ritm alert, și-au putut reduce riscul de demență cu 57% . „Mersul rapid, ca o plimbare alertă este pentru persoanele care doresc sau pereferă acest tip de activigtate, dar efectul benefic a fost observat și în cazul mersului lent”, a spus coautorul studiului Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea Danemarcei de Sud din Odense, Danemarca, și cercetător principal în științe ale sănătății la Universitatea Cadiz din Spania. 

Studiul a constatat că și oamenii care au mers aproximativ 3.800 de pași pe zi, cu orice viteză, își reduc riscul de demență cu 25%. „Acest lucru ar fi suficient, la început, pentru persoanele sedentare”, a spus del Pozo Cruz.

„De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a motiva adulții în vârstă foarte sedentari – 4.000 de pași sunt ușor de realizat de către mulți, chiar și cei care sunt mai puțin apți sau nu se simt foarte motivați”, a adăugat cercetătorul.

Dar a existat un rezultat și mai interesant dezvăluit în studiu, potrivit unui editorial intitulat „Este 112 noul 10.000?” publicat  în JAMA Neurology. Potrivit JAMA Neurology, studiul a analizat date de la peste 78.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care purtau accelerometre de la încheietura mâinii. Cercetătorii au numărat numărul total de pași ai fiecărei persoane pe zi, apoi i-au împărțit în două categorii: mai puțin de 40 de pași pe minut - care echivalează cu mersul pe care îl exersăm când mergem dintr-o cameră în alta, și mai mult de 40 de pași pe minut. sau așa-numita mers „intenționat”. Cercetătorii au analizat, de asemenea, performanții de vârf, adică a celor care au făcut cei mai mulți pași în decurs de 30 de minute pe parcursul unei zile.

Cercetătorii au comparat apoi pașii acelei persoane cu diagnosticul lor de demență de orice tip șapte ani mai târziu. După ce au controlat vârsta, etnia, educația, sexul, statutul socio-emoțional și câte zile au purtat un accelerometru, cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, variabile ale stilului de viață, cum ar fi dieta necorespunzătoare, fumatul, consumul de alcool, consumul de medicamente, problemele de somn și antecedentele cardiovasculare, boala.

Studiul a avut unele limitări, subliniază autorii săi dar a arătat un risc mai mic de demență la persoanele care au făcut 9.826  de pași pe zi. „Este timpul ca gestionarea inactivității fizice să fie considerată o parte intrinsecă a vizitelor de rutină de îngrijire primară pentru adulții în vârstă”, au adăugat cercetătorii.

Citește și Simți „ace” în mâini? Iată despre ce deficit poate fi vorba!