Bicarbonatul de sodiu, leac pentru problemele pielii. Iată ce beneficii are!

Dacă în mod obișnuit, folosești bicarbonatul de sodiu la curățenia locuinței sau la prăjituri, află că acesta poate fi utilizat la multe leacuri externe, de folos pielii tale.

image

Bicarbonatul poate îndepărta mirosurile neplăcute ale mâinilor. Foto: Shutterstock

Bicarbonatul de sodiu este un compus anorganic, sub formă de pudră albă, care face parte din categoria sărurilor. Principala acțiune a bicarbonatului de sodiu este de a neutraliza PH-ul în contact cu substanțele acide sau alcaline. Proprietățile anibacteriene, antifungice, antiseptice și antiinflamatoare ale bicarbonatului îl transformă într-un ingredient excelent pentru piele și nu numai.

Vezi şi: Chiar există beneficii dacă folosești bicarbonat și oțet de mere să-ți speli părul?

Calmează mâncărimea dată de înţepături sau arsuri

Băile cu bicarbonat de sodiu sunt recomandate în calmarea disconfortului provocat de mușcăturile de insecte și de înțepături de albine. În plus, calmează mâncărimile provocate de arsurile solare. În cazul acesta, poate fi și mai eficient dacă este combinat cu alte ingrediente cu proprietăți calmante precum amidon de porumb sau fulgi de ovăz. Pentru a profita de toate aceste beneficii, adaugă 1-2 căni cu bicarbonat (220 - 440 g) în cada cu apă călduță. Pentru zone specifice, amestecă 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 cană cu apă, până când se formează o pastă și aplică un strat gros pe zona afectată.

Alungă mirosul de transpirație

Bicarbonatul de sodiu acționează ca un bun neutralizant al substanțelor acide, de aceea se folosește inclusiv la eliminarea mirosului provocat de transpirație. Pentru a-ți crea propriul deodorant, tot ce trebuie să faci, este să amesteci câteva linguri de bicarbonat de sodiu cu ulei de cocos sau cu unt de shea. Amestecul îl aplici pe axile, dimineața sau seara, lași să acționeze 5 minute, apoi clătești cu apă curată.  

Înlătură celulele moarte de pe piele

Prin exfolierea pielii se elimină celulele moarte care tind să se acumuleze la suprafață. O exfoliere corectă ajută la desfundarea porilor, îmbunătățește circulația și te va ajuta să obții o piele netedă, catifelată și strălucitoare. Bicarbonatul de sodiu acționează ca un bun exfoliant pentru ten. Combină o jumătate de linguriță de bicarbonat cu o jumătate de cană cu apă și masează bine fața, prin mișcări circulare, apoi clătește. Specialiștii în frumusețe recomandă exfolierea pielii o dată pe săptămână.

Balsam pentru mâini

Bicarbonatul de sodiu te poate ajuta să îndepărtezi bacteriile de pe mâini și mirosurile puternice. Amestecă puțin bicarbonat cu apă caldă și freacă-ți bine palmele. Acest balsam natural îți va lăsa mâinile curate și pielea fină. Pentru un plus de prospețime, poți să faci o pastă din apă, bicarbonat de sodiu și mentă cu care să te speli ulterior pe mâini.

În ce alte cazuri te mai poate ajuta

Bicarbonatul de sodiu și-a dovedit utilitatea și în următoarele cazuri:   

• Curăță părul. Pentru a îndepărta murdăria și excesul de sebum, precum și reziduurile rămase din produsele pentru păr, adaugă 1 linguriță de bicarbonat în șampon, masează scalpul și clătește;

• Susține sănătatea dentară. Bicarbonatul de sodiu împrospătează respirația și curăță dantura. Adaugă puțin bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți, de 2 ori pe săptămână, periază ușor dantura, apoi spală-te pe dinți, așa cum o faci în mod normal;

• Îndepărtează așchiile intrate sub piele. Vei putea îndepărta așchiile intrate în piele mai ușor dacă vei înmuia zona afectată de două ori pe zi, în apă caldă cu bicarbonat de sodiu;

• Ameliorează senzația de picioare umflate. Pentru a scăpa de acest disconfort, amestecă 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 2 litri de apă rece, într-un lighean și scufundă picioarele, timp de 15-20 de minute.