De ce apare ameţeala? Cele mai frecvente cauze

Toată lumea a avut, la un moment dat, stări de amețeală, cel mai adesea acestea fiind cauzate de carenețele de minerale și vitamine. Dar, în unele cazuri, amețeala este manifestare a altor probleme medicale.

image

Hipotensiunea  

Te simți amețit imediat ce te dai jos din pat sau de pe canapea și începi să mergi? În acest caz, poate fi vorba de hipotensiune ortostatică, cum mai este numită în termeni medicali, cauzată de schimbarea poziției corpului, atunci când te ridici din pat, respectiv trecerea de la poziția orizontală la cea verticală. Tratamentul hipotensiunii ortostatice are la bază exercițiile fizice ușoare, consumul de lichide și evitarea alcoolui.

Tensiunea arterială mică poate avea cauze multiple de la infecții, reacții alergice severe până la efectele secundare ale anumitor medicamente, informează thehealthy.com. De asemenea, abuzul de medicamente pentru hipertensiune poate duce la hipotensiune, prin scăderea excesivă a tensiunii arteriale.

Deshidratarea

Consumul insuficient de lichide poate duce la stări generale de rău, inclusiv la amețeală. Din cauza deshidratării, tensiunea arterială poate să scadă semnificativ, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. Medicul specialist neurolog și profesor la Yale School of Medicine, Dhasakumar Navaratnam, susține că nu deshidratarea în sine duce la amețeală, ci hipotensiunea rezultată dintr-un consum insuficient de lichide.

Consumul excesiv de cafea

Cafeaua consumată în exces poate duce la amețeală. Dr. Sherry Ross, expert în sănătatea femeilor și autoare a She-ology: the she-quel, susține că excesul de cafeină acționează ca un drog și poate duce la amețeală. De asemenea, cafeaua nu este indicată persoanelor care suferă de deshidratare, întrucât are acțiune diuretică și facilitează eliminarea lichidelor din corp. Doza zilnică de cafea recomandată este de 250 de miligrame pe zi, potrivit dr. Ross.

Hiperventilația

Hiperventilația, sau respirația rapidă, este cel mai adesea întâlnită în rândul persoanelor care suferă de anxietate și atacuri de panică. Un studiu publicat în PLoS One, care a monitorizat mai mult de 600 de persoane, a demonstrat că majoritatea pacienților care s-au prezentat la spital din cauza hiperventilației au prezentat simptome ca teama intensă, furnicăturile și amețeala. Medicul neurolog  Navaratnam susține că stările de amețeală are pacienților cu hiperventilație rezultă din cauză că anxietatea și atacurile de panică ar contribui la reducerea dioxidului de carbon din sânge.

Citeşte şi: De ce scade tensiunea arterială? Opinia medicului

Alte cauze ale amețelii

Anemia, deficitul de vitamina B1 și anumite infecții ale urechii reprezintă posibile cauze ale amețelii. Pentru a ști, însă, cu exactitate care sunt cauzele amețelii este necesar un consult medical de specialitate, mai ales în cazul în care amețeală este severă și te împiedică să-ți desfășori activitățile de zi cu zi.

Anca-Teodora Popa