De ce apare ameţeala? Cele mai frecvente cauze

Toat─â lumea a avut, la un moment dat, st─âri de ame╚Ťeal─â, cel mai adesea acestea fiind cauzate de carene╚Ťele de minerale ╚Öi vitamine. Dar, ├«n unele cazuri, ame╚Ťeala este manifestare a altor probleme medicale.

image

Hipotensiunea  

Te sim╚Ťi ame╚Ťit imediat ce te dai jos din pat sau de pe canapea ╚Öi ├«ncepi s─â mergi? ├Än acest caz, poate fi vorba de hipotensiune ortostatic─â, cum mai este numit─â ├«n termeni medicali, cauzat─â de schimbarea pozi╚Ťiei corpului, atunci c├ónd te ridici din pat, respectiv trecerea de la pozi╚Ťia orizontal─â la cea vertical─â. Tratamentul hipotensiunii ortostatice are la baz─â exerci╚Ťiile fizice u╚Öoare, consumul de lichide ╚Öi evitarea alcoolui.

Tensiunea arterial─â mic─â poate avea cauze multiple de la infec╚Ťii, reac╚Ťii alergice severe p├ón─â la efectele secundare ale anumitor medicamente, informeaz─â thehealthy.com. De asemenea, abuzul de medicamente pentru hipertensiune poate duce la hipotensiune, prin sc─âderea excesiv─â a tensiunii arteriale.

Deshidratarea

Consumul insuficient de lichide poate duce la st─âri generale de r─âu, inclusiv la ame╚Ťeal─â. Din cauza deshidrat─ârii, tensiunea arterial─â poate s─â scad─â semnificativ, potrivit Asocia┼úiei Americane a Inimii. Medicul specialist neurolog ╚Öi profesor la Yale School of Medicine, Dhasakumar Navaratnam, sus╚Ťine c─â nu deshidratarea ├«n sine duce la ame╚Ťeal─â, ci hipotensiunea rezultat─â dintr-un consum insuficient de lichide.

Consumul excesiv de cafea

Cafeaua consumat─â ├«n exces poate duce la ame╚Ťeal─â. Dr. Sherry Ross, expert ├«n s─ân─âtatea femeilor ╚Öi autoare a She-ology: the she-quel, sus╚Ťine c─â excesul de cafein─â ac╚Ťioneaz─â ca un drog ╚Öi poate duce la ame╚Ťeal─â. De asemenea, cafeaua nu este indicat─â persoanelor care sufer─â de deshidratare, ├«ntruc├ót are ac╚Ťiune diuretic─â ╚Öi faciliteaz─â eliminarea lichidelor din corp. Doza zilnic─â de cafea recomandat─â este de 250 de miligrame pe zi, potrivit dr. Ross.

Hiperventila╚Ťia

Hiperventila╚Ťia, sau respira╚Ťia rapid─â, este cel mai adesea ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul persoanelor care sufer─â de anxietate ╚Öi atacuri de panic─â. Un studiu publicat ├«n PLoS One, care a monitorizat mai mult de 600 de persoane, a demonstrat c─â majoritatea pacien╚Ťilor care s-au prezentat la spital din cauza hiperventila╚Ťiei au prezentat simptome ca teama intens─â, furnic─âturile ╚Öi ame╚Ťeala. Medicul neurolog  Navaratnam sus╚Ťine c─â st─ârile de ame╚Ťeal─â are pacien╚Ťilor cu hiperventila╚Ťie rezult─â din cauz─â c─â anxietatea ╚Öi atacurile de panic─â ar contribui la reducerea dioxidului de carbon din s├ónge.

Cite┼čte ┼či: De ce scade tensiunea arterial─â? Opinia medicului

Alte cauze ale ame╚Ťelii

Anemia, deficitul de vitamina B1 ╚Öi anumite infec╚Ťii ale urechii reprezint─â posibile cauze ale ame╚Ťelii. Pentru a ╚Öti, ├«ns─â, cu exactitate care sunt cauzele ame╚Ťelii este necesar un consult medical de specialitate, mai ales ├«n cazul ├«n care ame╚Ťeal─â este sever─â ╚Öi te ├«mpiedic─â s─â-╚Ťi desf─â╚Öori activit─â╚Ťile de zi cu zi.

Anca-Teodora Popa