De ce scade tensiunea arterial─â? Opinia medicului

1 shutterstock 110814176 jpg jpeg

Atunci c├ónd organismul nu reu┼če┼čte s─â men┼úin─â valorile tensiunii arteriale ├«n limite normale pentru o persoan─â s─ân─âtoas─â apare hipotensiunea. Ea poate fi cauzat─â de o varietate de factori ┼či poate afecta persoanele de toate v├órstele.

Hipotensiunea arterial─â scade volumul fluxului sanguin c─âtre creier ┼či alte organe vitale. Acest lucru duce la o reducere a aprovizion─ârii cu oxigen ┼či nutrien┼úi a acestor organe, care nu mai pot func┼úiona ├«n parametri normali. Dar hipotensiunea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei afec┼úiuni mai grave. Iat─â 10 dintre cauzele care duc la sc─âderea tensiunii!

Hipotensiunea ortostatic─â sau postural─â apare ca urmare a sc─âderii bru┼čte a tensiunii arteriale atunci c├ónd ne schimb─âm pozi┼úia corpului, din a┼čezat sau culcat ├«n picioare. Ea ├«i afecteaz─â mai des pe cei ├«n v├órst─â. Hipotensiunea mediat─â neuronal are loc dup─â ce persoana afectat─â a suferit o durere acut─â sau o emo┼úie intens─â. Aceasta este denumit─â sincop─â. Copiii cu v├órste mici au o predispozi┼úie mai puternic─â la acest tip de tensiune arterial─â sc─âzut─â, care va disp─ârea ├«n timp. Tot la ei, riscul de a-┼či pierde cuno┼čtin┼úa ca urmare a sc─âderii tensiunii este mai mare. Unele persoane pot avea o tensiune arterial─â sc─âzut─â dup─â o mas─â copioas─â. Aceasta se nume┼čte hipotensiune postprandial─â. Un alt factor care poate determina o sc─âdere a tensiunii arteriale este deshidratarea. Aceasta apare atunci c├ónd pierderea de lichide corporale are loc mai repede dec├ót de obicei. V─ârs─âturile, febra, diareea acut─â sau un efort foarte mare ├«n timpul unui antrenament sportiv pot duce la deshidratare.

Poate fi simptom al unor boli

Hipotensiunea poate fi un simptom al unor afecţiuni medicale: tulburări tiroidiene, boala lui Addison, hipoglicemia (scăderea nivelului de zahăr din sânge), o afecţiune neurologică (cum este boala Parkinson).

Tensiunea sc─âzut─â poate fi consecin┼úa unei boli cardiace - bradicardie ÔÇô b─ât─âi rare ale inimii, tahicardie ÔÇô b─ât─âi frecvente ale inimii, insuficien┼úa cardiac─â, miocardita, pericardita, steonoza aortic─â -, a unei boli arteriale sau venoase.

Unele medicamente indicate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a anginei, a bolii Parkinson sau a depresiei. 

Alte cauze

- Sistemul circulator al femeii se modific─â ├«n timpul sarcinii. Vasele de s├ónge se dilat─â u┼čor, ceea ce contribuie la sc─âderea tensiunii arteriale. Aceste modific─âri dispar, de obicei, dup─â na┼čtere.

- Hipotensiunea poate s─â apar─â brusc ├«n urma unui ┼čoc puternic, a unei hemoragii interne sau externe sau a arsurilor.

- O infecţie severă poate fi, de asemenea, cauza tensiunii scăzute.

Ce e de f─âcut

┼óin├ónd cont de faptul c─â tensiunea arterial─â trebuie luat─â ├«n seam─â ┼či controlat─â, medicii recomand─â tuturor s─â fac─â periodic controale medicale, s─â ├«┼či m─âsoare des tensiunea ┼či, desigur, s─â adopte un stil de via┼ú─â s─ân─âtos ┼či o alimenta┼úie potrivit─â problemelor cu care se confrunt─â. Medicul curant va recomanda fiec─ârui pacient ├«n parte solu┼úiile cele mai potrivite ├«n func┼úie de v├órst─â, stare de s─ân─âtate ┼či simptome, ├«ns─â schimbarea obiceiurilor care au dus la o tensiune arterial─â sc─âzut─â este o condi┼úie de care orice persoan─â trebuie s─â ┼úin─â cont.

Sfatul specialistului

Dr. Otilia Motoi

specialist boli interne, Spitalul Fundeni, Bucure┼čti, medicinternist.ro

De┼či, ├«n mod curent valoarea minim─â normal─â a tensiunii arteriale este 12/8cmHg, exist─â destul de multe persoane care au tensiunea 9-12/5,5-8cmHg, f─âr─â s─â aib─â niciun simptom. ├Än principiu, ├«n lipsa altor simptome, este acceptat─â ca tensiune normal valoarea permanent─â de peste 9/6cmHg. Este evident c─â dac─â o persoan─â are permanent valoarea tensiunii de 12/6, o valoare de 9/6 reprezint─â pentru ea tensiune arterial─â sc─âzut─â, ┼či este urmat─â, de obicei, de simptome mai mult sau mai pu┼úin nepl─âcute. ├Än cazul sc─âderii tensiunii arteriale, dup─â anamneza ┼či examinarea pacientului medicul curant poate considera c─â sunt necesare unele dintre urm─âtoarele explor─âri: monitorizare Holter pe 24 de ore a tensiunii arteriale, hemograma, ionograma, analize de urin─â, electrocardiograma, ecografia cardiac, m─âsurarea cortizolului plasmatic, testul Tilt pentru hipotensiunea postural ┼či examinare neurologic─â.