Când se poate transmite virusul hepatitic C pe cale sexuală?

Hepatita C este o boală contagioasă cauzată de infecţia cu virusul hepatitei C. Mulți dintre cei infectați nu știu că au boala deoarece nu prezintă simptome, scrie HealthLine.

În acest timp, ei pot transmite virusul partenerilor, fără să știe.

Virusul hepatitic C trăiește în sânge și fluide corporale, de aceea poți contracta hepatita C prin expunerea la sângele cuiva care o are. Se poate transmite și prin contactul cu fluidele corporale, cum ar fi saliva sau materialul seminal, dar acest lucru este rar.

hepatita C jpg

Obiectele sanitare nesterilizate, care au sânge contaminat produc cel mai des infecții cu virusul hepatitic C. Foto: Shutterstock. 

Cercetătorii au decoperit că 1 din 190.000 de cazuri de contact sexual heterosexual a dus la transmiterea virusului hepatitis C. Participanții la studiu au avut relații sexuale monogame. De asemenea, cercetătorii precizează că virusul hepatitic C este mai probabil să se transmită prin contact sexual dacă: ai mai mulți parteneri sexuali, prctici sexul dur, care are drept rezultat ruperea pielii sau sângerare, nu utilizezi protecție, ai o infecție cu sexuală sau HIV

Se transmite prin sexul oral?

Nu există dovezi că virusul hepatitic C se poate transmite prin sex oral. Cu toate acestea, nu este imposibil. De exemplu, poate exista un risc ușor dacă există oricare dintre următoarele condiții favorizante: sângerare a gingiilor, infectie în gât, herpes labial, afte, veruci genitale, orice alte rupturi ale pielii în zonele implicate.

Deși transmiterea sexuală este rară în general, virusul hepatitic C este mult mai probabil să se transmită prin sex anal decât prin sexul oral. Acest lucru se datorează faptului că țesutul rectal este mai probabil să se rupă în timpul actului sexual.

Cum se transmite hepatita C?

Căile de transmitere a infecţiei cu virusul hepatic C sunt de cele mai multe ori imprevizibile. Modalitatea de transmitere a hepatitei C poate fi prin administrarea intravenoasгa a medicamentelor și drogurilor cu instrumentar medical nesteril, prin tatuaje, piersing, acupunctură, prin manopere chirurgicale, stomatologice, în caz de transplant de organe și țesuturi), sexuală prin contacte sexuale neprotejate, perinatală, de la mama infectată la copil nou-născut.

Citește și Balonarea poate fi simptomul acestor boli