Ce risc de boli ai în funcţie de grupa de sânge

Diverse studii au asociat grupele de sânge cu riscul, dar şi cu protecţia, faţă de anumite patologii.

image

Ţesutul sanguin are aceeaşi compoziţie la toţi indivizii, ceea ce diferă sunt moleculele şi antigenele.

Există 4 grupe de sânge: A, B, AB și 0 (zero). Este vorba despre sistemul AB0 al grupelor sanguine. Acest sistem se bazează pe existența sau lipsa a 2 antigeni specifici notați A și B.

Grupa de sânge A are antigenul A și anticorpul B

Grupa de sânge B are antigenul B și anticorpul A

Grupa de sânge AB – are antigeni A și B și nu sunt prezenți anticorpii A sau B în plasmă

Grupa de sânge 0 – nu are antigeni A sau B dar sunt prezenți anticorpi A sau B în plasmă.

Un alt element important este existenţa factorului Rh. Proteina specială Rh poate fi prezentă (Rh pozitiv) sau absentă (Rh negativ) în sânge.

Cunoaşterea grupelor de sânge nu este importantă numai pentru transfuzii de sânge. Compoziţia sângelui ar putea să ne protejeze de unele boli sau să ne predispună la altele.

Grupa 0 - risc mai mic de boli cardiovasculare

Cercetările arată că persoanele cu grupa 0 sunt mai protejate de riscul de a face boala coronariană. Nu se ştie cu exactitate de ce, notează webmd.com. O posibilă explicaţie ar fi că alte grupe de sânge au o probabilitate mai mare de a avea un nivel al colesterolului mai ridicat şi un nivel mai crescut al proteinelor asociate coagulării sângelui.

Vezi şi: Iată ce analize trebuie să faci în funcţie de vârstă!

Grupele A şi B - probabilitate mai mare de diabet

Studiile au arătat că persoanele care au grupa de sânge A sau B sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu diabet, fără să existe o explicaţie a acestui lucru.

De asemenea, persoanele cu aceste grupe de sânge nu par a fi avantajate nici când vine vorba de sănătatea vasculară. Tromboembolismul venos pare a fi mai frecvent la cei cu grupele A, B sau AB. Tromboembolismul venos, care cuprinde tromboza venoasă profundă şi embolia pulmonară, este principala cauză de deces la persoanele peste 65 de ani spitalizaţi şi la gravide, şi al treilea cel mai frecvent tip de patologie cardiovasculară, după ischemia coronariană acută şi accidentele vasculare cerebrale.

În ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral, acesta este mai mare pentru grupa sanguină AB. Una dintre ipotezele este că această grupă de sânge are mai multe probabilităţi să se coaguleze decât altele, informează medisite.fr.

Cancerele digestive, mai frecvente la aceste grupe de sânge

Tot studiile au arătat că există o legătură între grupele de sânge şi cancerele de stomac şi de pancreas.

Persoanele cu grupele de sânge A, AB și B sunt mai expuse riscului de a dezvolta aceste două boli.

Pentru cercetători, acest lucru s-ar putea datora faptului că infecțiile cu H. pylori sunt mai frecvente în cazul persoanelor cu grupele A și B. Această bacterie, care se găsește de obicei în stomac sau intestine, poate provoca inflamații și ulcere. Totodată, şi persoanele cu grupa de sânge 0 au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu ulcer gastroduodenal.

Cine are o probabilitate mai mare de a avea probleme cu memoria

O cercetare de mică amploare a arătat că persoanele cu grupa de sânge AB pot avea un risc mai mare de a se confrunta cu probleme de memorie.

Persoanele cu grupa A par a avea un nivel mai mare al cortizolului, hormonul stresului.

Persoanele cu grupa 0, mai longevive?

Studiile au arătat că persoanele cu grupa de sânge 0 au şanse mai mari de a trăi până la adânci bătrâneţi. Longevitatea, în cazul lor, ar avea legătură cu faptul că au un risc mai mic de a face boli cardiovasculare, cauză importantă de mortalitate. Totodată, cei cu grupa 0 par a fi mai protejate şi faţă de malarie.