Cum se simte durerea dată de apendicită. La ce semne să fii atent

Durerea abdominală bruscă și intensă este întotdeauna gravă și poate pune viața în pericol.

image

Durerea abdominală este definită ca un disconfort care apare în regiunea cuprinsă între marginea inferioară a toracelui şi cea superioară a pelvisului.

Durerea abdominală este prezentă frecvent la 2 sau 4 din 10 adulţi, arată statisticile. Acest disconfort are grade diferite de severitate şi poate însoţi numeroase boli. De asemenea, se poate simţi generalizat sau localizat. Există şi factori care întreţin şi agravează durerile abdominale, printre aceştia numărându-se fumatul, consumul de alcool în exces, de băuturi carbogazoase, intoleranţele alimentare, infecţiile gastrointestinale, sedentarismul, stresul, somnul insuficient, lipsa hidratării corespunzătoare şi predispoziţia genetică.

Durerea abdominală poate fi însoţită de simptome precum constipaţia, diareea, balonarea, greaţa, vărsăturile şi scăderea poftei de mâncare.

Spre deosebire de un simplu disconfort, durerea abdominală acută apare brusc şi nu dispare, făcând imposibilă odihna şi alte activităţi. Durerea poate să fie localizată sau generalizată ori însoţită sau nu şi de alte simptome precum greaţa, vărsăturile, ameţeala şi febra. Numită de medici şi abdomen acut, durerea abdominală puternică instalată brusc poate avea complicaţii care pun viaţa în pericol, de aceea se impune un consult medical cât mai repede cu putinţă.

Vezi şi: Boala Crohn poate fi confundată cu apendicita. Semnele de pe piele care pot indica afecțiunea

În cazul apendicitei, durerea apare pe partea dreaptă şi creşte în intensitate

Inflamaţia apendicelui, apendicita este una dintre cauzele frecvente de durere abdominală acută. Simptomele se instalează rapid, iar durerea abdominală creşte în intensitate în decurs de până la 12 ore. Durerea începe din jurul buricului, apoi cuprinde partea dreaptă a abdomenului şi se accentuează la tuse sau mişcări. Mai pot să apară: greaţă, febră, vărsături. Dacă apar complicaţii precum perforarea apendicelui, durerea este foarte severă şi este însoţită şi de febră. O complicaţie gravă, care pune viaţa în pericol, este peritonita, care are simptome precum durerile puternice, umflarea abdomenului starea generală de rău. Tratamentul apendicitei constă în îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.