La ce folosește, de fapt, apendicele?

Inflamarea apendicelui, considerat un organ atrofiat în urma evoluţiei speciei umane şi care, iniţial, făcea parte din sistemul digestiv, conduce la apendicită. Din cauza complicaţiilor, acestă afecţiune poate pune viaţa în pericol.

medic

Apendicele ajută cu bacterii bune organismul. Foto: Shutterstock

Apendicele este ataşat de instenstinul gros, adică de colon şi, pentru foarte multă vreme, specialiştii nu au ştiut care este rolul lui funcţional în organism. Din acest motiv, a fost cosiderat un atavism, adică un organ atrofiat din cauza evoluţiei speciei şi inutil pentru organismul uman aşa cum fucţionează el azi.

Însă, s-a dovedit că, de fapt apendicele este un “săculeţ” cu bacterii digestive bune” aflate în condiţii normale şi în intestine. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite.

Potrivit teoriei medicilor americani, aceaste bacterii „bune”  pot fi folosite de corp atunci când anumite boli distrug flora intestinală. În astfel de cazuri apendicele varsă bacteriile “bune” în intestine pentru a restabili normalitatea digestiei.  

Mai mult, ale cercetări au confirmat faptul că la fetus apendicele ajută la formare de imunoglobuline, compuşi prezenţi în sânge cu rol de anticorpi, iar după vârsta de doi ani este implicat în sistemul imunitar al organismului funcţionând ca un organ cu rol în maturizarea limfocitelor B şi în producerea anticorpilor (imunoglobulinei A).

Infecţiile afectează apendicele

Studiile arată că atunci când există o infecţei în corp, şi apendicele se inflamează. Totuşi, inflamaţia nu este atât de puternică încât să creeze probleme de sănătate. Dar, în unele cazuri, umflarea apendicelui din cauza unei inflamaţii existente altundeva în corp poate bloca ieşirea dinspre apendice înspre intestinul gros. Şi infecţiile gastroitestinale pot avea celaşi efect. Acestea pot fi produse de bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi şi cele mai multe dintre ele dispar în câteva zile, uneori chiar fără tratament. Alteori, se poate ajuge la inflamarea severă, care generează apendicită. 

Citește și Ce se întâmplă dacă stai la soare după ce ai făcut o opertație