Cum ne îmbolnăvesc hainele?

Ceea ce purtăm ar putea fi nesănătos pentru noi, scrie EverydayHealth. Află de ce!

Hainele potrivite te pot face să te simți mai bine cu tine însuți, în timp de  hainele alese greșit te pot face să te simți neadecvat, îți pot da dureri și chiar te pot face să te simți de-a dreptul rău. Modurile în care hainele te pot răni și îmbolnăvi sunt numeroase și este bine să le cunoști.

Cele strâmte creează probleme diestive

Îmbrăcămintea strâmtă care împinge în abdomen, de la blugi până la curele și lenjerie de corp de compresie, poate fi problematică, „în special după masă”, spune Jamie Koufman, medic gastroenterolog specialist în reflux gastroesofagian și autor al cărții „Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook”, citat de EverydayHealth.

Presiunea asupra stomacului, cunoscută sub numele de presiune intragastrică sau presiune intraabdominală, poate declanșa refluxul acid - împingând acidul gastric în sus prin joncțiunea esofagiană inferioară, unde esofagul și stomacul se întâlnesc, provocând arsuri la stomac.

Haine jpg

Hainele nu influențează doar starea psihică, ci și pe cea fizică. Foto: Shutterstock

Refluxul de acid este o boală care afectează și tinerii, potrivit Dr. Koufman, care spune că aproximativ 37% din grupul de vârstă de 20 până la 30 de ani au această problemă. Chiar și cineva care nu este predispus la reflux acid poate dezvolta reflux dacă poartă adesea un articol de îmbrăcăminte strâmt pentru o perioadă de peste două săptămâni. Corsetele și hainele cu corset pot avea un efect similar, spune Koufman.

„Nu este o idee bună să porți ceva strâns pe tine la o cină, mai ales dacă este și noaptea târziu, sau dacă trebuie să purtați lenjerie de corp de compresie sub o rochie sau o centură strânsă cu o pereche nouă de pantaloni” spune dr. Koufman, atâta timp cât aceasta nu este o regulă.

Concepute pentru a netezi burta, lenjeria intimă de compresie are un dezavantaj. „Îmbrăcămintea strânsă pe regiunea abdominală inferioară și pe partea superioară a coapsei poate provoca o afecțiune numită meralgie parestetică, iritație a nervilor din partea frontală și exterioară a coapsei”, spune Orly Avitzur, medic neurolog și consilier medical la Consumer Reports, notează EverydayHealth

„Știm despre asta de mulți ani și obișnuiam să vedem efectele la femeile care purtau brâuri și burtiere. Acum îl vedem ca urmare a altor articole de îmbrăcăminte compresive, care au devenit un accesoriu de modă destul de obișnuit.” Simptomele includ arsură, durere, furnicături în zona coapsei și hipersensibilitate la atingere, conform dr. Avitzur.

Și bărbații pot avea probleme cu îmbrăcămintea strâmtă, spune Avitzur. Deși nu a văzut acest lucru în practica ei, literatura de specialitate spune desăpre cravate că pot duce la probleme de circulație la gât. Un studiu publicat în revista Stroke Research and Treatment, în care cercetătorii au folosit un aparat pentru a imita efectele unei cravate strânse a descoperit modificări modeste în reactivitatea cerebrovasculară, care se referă la capacitatea de dilatare a arterelor din creier - un potențial marker pentru accident vascular cerebral.

Autorii studiului susțin că modificările probabil nu sunt suficiente pentru a influența riscul de accident vascular cerebral la adulții sănătoși, dar ar putea afecta riscul la adulții cu alți factori de risc de accident vascular cerebral.

Țesăturile pot fi iritante

Anumite tipuri de țesături sunt mai susceptibile de a provoca iritații și reacții alergice, spune Neeta Ogden, alergolog citat de EverydayHealth „În special, țesăturile din lână pot provoca reacții alergice la oameni, numite de obicei dermatită de contact”, spune dr. Ogden.

„Se manifestă ca o erupție cu mâncărime care poate avea uneori umflături și pare cronică”. Persoanele care au pielea sensibilă sau cu antecedente de eczemă prezintă un risc mai mare de iritație din cauza acestor țesături, spune Ogden, la fel ca și persoanele care au alergii în general.

De asemenea, vopseaua pentru îmbrăcăminte este o cauză frecventă a erupțiilor cutanate alergice, spune Ogden, „în special vopselele albastre și portocalii din îmbrăcăminte și alte articole”. Elasticele de pe șosete, lenjerie și sutiene pot provoca, de asemenea, erupții cutanate la unele persoane din cauza cauciucului, spune ea.

Materialele sintetice precum nailonul și Lycra pot cauza probleme și atunci când sunt folosite în lenjerie. Spre deosebire de bumbacul respirabil, aceste țesături păstrează umezeala și căldura.

Citește și Circumcizia oferă un avantaj sexual?