Iei aceste medicamente? S-ar putea să îţi cauzeze depresie!

Medicamentele au beneficii, dar şi anumite riscuri şi este bine să ştii care sunt acestea înainte de a le lua. Un studiu recent arată că o anumită clasă de medicamente ar putea avea printre efectele adverse instalarea depresiei, informează topsante.com.

image

Foto: Shutterstock

Este vorba despre glucocorticoizi, medicamente care au efecte antiinflamatoare şi imunosupresoare. Glucocorticoizii sunt prescrişi pe scară largă în astm bronşic, boli reumatismale (artrită) şi în cele care afectează sistemul imunitar, în alergii şi afecţiuni dermatologice.

O cercetare vastă realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leiden, Olanda, a arătat că administrarea orală de glucocorticoizi pe perioade îndelungate poate modifica structura creierului şi poate creşte riscul de tulburări de dispoziţie şi de depresie.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat în jur de 800 de pacienţi englezi, majoritatea în vârstă de 60 de ani, care au fost incluşi în studiul Biobank din Marea Britanie. Dosarele lor medicale extinse au inclus și scanări RMN ale creierului. Specialiştii au comparat dosarele lor medicale cu cele ale altor 24.000 de persoane de aceeaşi vârstă pentru a analiza posibilele diferențe între substanța cenușie și cea albă a creierului.

Vezi şi: Alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți atunci când iei anumite medicamente

Riscuri mai mici în cazul medicamentelor inhalate

Concluziile specialiştilor publicate în BMJ Open au arătat că administrarea orală de glucocorticoizi pe perioade mari este asociată cu o reducere a integrităţii materiei albe şi cu o creştere a volumului materiei cenuşii în nucleul caudat.

Potricit specialiştilor, aceşti pacienţi au o probabilitate cu 76% mai mare de a avea simptome specifice depresiei şi cu 90% mai crescută de a se confrunta cu letargie, în special în cazul administrării pe perioade mari. În schimb, aceste riscuri sunt de 35% în cazul celor care administrează aceste medicamente sub formă inhalatorie.

Sursă: Association between use of systemic and inhaled glucocorticoids and changes in brain volume and white matter microstructure: a cross-sectional study using data from the UK Biobank, BMJ Open, septembrie 2022