Cum îmbătrâneşte pielea expusă la soare. Razele periculoase trec şi prin geamul maşinii!

image

Dermatologii ne atrag atenţia asupra riscurilor la care ne expunem dacă nu ne protejăm de soare.

Cancerul de piele, precum şi îmbătrânirea cutanată se numără printre efectele expunerii îndelungate la soare, fără protecţie solară.

Imaginile publicate de New England Journal of Medicine ne fac să înţelegem mai bine aceste efecte când vine vorba de îmbătrânirea pielii.

image

Partea feţei care nu a fost expusă soarelui. Foto: nejm.org

Este vorba despre imaginea unui şofer de camion în vârstă de 69 de ani, care şi-a petrecut 28 de ani în maşină: se vede din fotografii o parte a feţei îmbătrânită, care este cea care a fost expusă soarelui, deşi se afla în camion şi geamul era o barieră contra razelor UV, şi cealaltă parte a feţei care nu a fost expusă.

image

Parte a feţei care a fost expusă soarelui, prin geam, după 28 de ani. Foto: nejm.org

Se vede clar că partea expusă soarelui chiar şi prin geamul maşinii arată mult mai bătrână, lăsată, ridată. Cel mai probabil, faţa bărbatului ar fi arătat la fel ca în imaginea neafectată de soare dacă nu ar fi avut această meserie care l-a determinat să călătorească mult, fiind expus indirect soarelui. Şoferul de camion ar fi putut preveni îmbătrânirea feţei expuse dacă aplica o cremă cu factor de protecţie solară sau şi-ar fi protejat geamul de razele nocive ale soarelui.  

Potrivit medicilor, bărbatul a fost afectat de ceea ce în termeni medicali se numeşte sindromul de îmbătranire prematură foto-indusă a pielii (denumit şi dermatohelioză sau sindromul Favre-Racouchot).

Soarele emite trei tipuri de radiaţii, A, B şi C, doar primele două ajungând la sol. În timp ce radiaţiile B acţionează asupra straturilor superficiale ale pielii, responsabile de arsuri şi de bronzare, cele de tip A produc modificări în profunzimea acesteia, determinând îmbătrânirea cutanantă. Vestea proastă este că ambele tipuri de ultraviolete sunt responsabile de apariţia cancerului de piele. O cremă cu SPF 15 absoarbe 94 % din radiaţiile UVB, una cu SPF 30 – 97%, iar una cu SPF 50 – 98%.

Vezi şi: Ce ți se poate întâmpla dacă te expui brusc la soare. Sfatul dr. Mihaela Leventer