Ochi aproape ieşiţi din orbite: ce boală indică. Sfatul medicului

image

În termeni medicali, oftalmopatia tiroidiană desemnează globii oculari cu aspect ca ieșiți din orbită, manifestare care apare într-o boală tiroidiană, Basedow-Graves.

Boala Basedow-Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidie (în 90% din cazuri). Este o boală autoimună, în cadrul căreia anticorpii stimulează tiroida să producă excesiv hormoni tiroidieni. Adesea, mai este numită doar boala Graves sau guşă exoftalmică. Boala este mai frecvent întâlnită la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.

Glanda tiroidă seamănă cu un fluture și este situată în regiunea anterioară a gâtului. Este formată din doi lobi uniți printr-o punte numită istm și are o greutate aproximativă de 20-30 g. În interiorul acestei glande se găsește o proteină (tiroglobulină), din care sunt sintetizați hormonii triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Creșterea și producerea T3 și a T4 sunt controlate de un alt hormon, TSH, secretat de hipofiză, o glandă situată la nivelul creierului, într-o structură osoasă numită șa turcească. Hormonii tiroidieni reglează metabolismul și funcțiile organelor interne, iar orice tulburare a funcționării tiroidei mișcorează sau accelerează procesele chimice din organism. Astfel se evidențiază hipofuncția sau hiperfuncția acestora.

Hipertiroidia apare atunci când tiroida produce în exces triiodotironină (T3) și tiroxină (T4). „Diagnosticul paraclinic al hipertiroidiei se face prin dozări hormonale specifice (TSH, free T4, T3), precum şi ale unor markeri ai autoimunităţii (ATPO, ATGL şi TRAB). Investigaţiile vor fi completate cu ecografia glandei tiroide, ce poate pune în evidenţă o guşă difuză, unul sau mai mulţi mulți noduli”, afirmă medicul endocrinolog Monica Lăzărescu.

Cum se manifestă boala Basedow-Graves

Semnele caracteristice ale bolii Graves sunt oftalmopatia cu exoftalmie (globi oculari măriți, ieșiți din orbite) și gușa (mărirea în volum a glandei tiroide). În hipertiroidie mai pot apărea simptome precum: puls rapid, palpitații, insomnie, scădere în greutate, în ciuda apetitului crescut, accelerarea tranzitului intestinal și a ritmului transpirației, tulburări de ciclu menstrual, scăderea fertilității, slăbiciune generală și intoleranță la căldură. Pot surveni și modificări metabolice de tipul hiperglicemiei, creșterea transaminazelor și tremorul fin al mâinilor. Și sistemul nervos este afectat, astfel că persoana cu hipertiroidie poate avea labilitate emoțională (alternanță plâns-râs), stări nervoase, agitație.

Însă nu este obligatoriu ca toate simptomele să apară împreună.

Cum se tratează

“Simptomele ușoare ale oftalmopatiei lui Graves pot fi controlate cu lacrimi artificiale fără prescripție medicală în timpul zilei și geluri lubrifiante noaptea. Dacă simptomele sunt mai severe, medicul poate recomanda tratamentul cu corticosteroizi, cum ar fi prednisone care poate reduce inflamația din spatele globilor oculari. Efectele secundare ale corticoterapiei pot include retenția de lichide, creșterea în greutate, creșterea nivelului de glucoză din sânge, creșterea tensiunii arteriale și modificarea dispoziției”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Tratamentul medicamentos al bolii Basedow-Graves constă în administrarea de antitiroidiene de sinteză, ce blochează formarea hormonilor tiroidieni, terapie care are însă şi efecte secundare precum afectarea celulelor albe (leucopenie).

„Tratamentul chirurgical este indicat în guşile difuze caracteristice bolii Basedow, precum şi în cele multinodulare toxice şi presupune extirparea tiroidei. Aceasta va duce la vindecarea hipertiroidismului, dar cu preţul instalării hipotiroidismului definitiv, care necesită tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni toată viaţa”, explică dr. Monica Lăzărescu, medic specialist endocrinolog, competenţă în ecografie endocrină.

Vezi şi: Medic: Nodulii tiroidieni se pot trata minim invaziv