Ai folosit greşit până acum crema de protecţie solară? Iată ce spune dermatologul!

Cremele cu factor de protecţie solară sunt obligatorii mai ales vara, fiind o modalitate de a ne proteja pielea de razele soarelui.

image

Totuşi, pentru a ne proteja eficient, este nevoie să le folosim corect.

Cremele sau loţiunile destinate protecţiei pielii de soare au menţionat pe produs termenul FPS (factor de protecție solară sau SPF – sun protection factor) însoțit de un număr care măsoară timpul necesar apariţiei unei arsuri.

În funcție de număr, aceste produse oferă protecție redusă (FPS 6, 10), medie (FPS 15, 20, 25), ridicată (FPS 30, 50) și foarte ridicată (FPS 50+).

Dr. Cătălin Gabriel Manole, medic specialist dermatovenerolg, ne spune de ce să ţinem cont când aplicăm produsele cu factor de protecţie solară:

„Există o tendință generală de a ne fotoproteja cu maximul de SPF (Sun Protection Factor), de multe ori administrat neconform și/sau în exces. Totuși, în alegerea produsului pentru protecție solară trebuie să se țină cont de numărul de minute în care fiecare persoană știe că pielea i se înroșește la soare în absența produsului de fotoprotecție (de exemplu, 15 minute). În aceste condiții, numărul de minute de fotoprotecție pe care o cremă de protecție solară aplicată și menținută în condiții ideale pe piele (fără a ține cont de factorii externi) ți le oferă, se află din înmulțirea indicelui de fotoprotectie înscris pe produs (15, 30, sau 50 etc.) cu minutele în care știi că pielea ți se înroșește (ex: 15 x 30 = 450 minute de fotoprotecție în condiții ideale). Din rezultatul obținut se scad (în funcție de coeficienții de mediu) diverse intervale de timp, astfel putem concluziona că aplicarea SPF se poate face optim la fiecare 90 de minute de stat la soare, deci crema cu SPF ar trebui reaplicată la fiecare 90 de minute de expunere la soare.  În funcție de fototipurile cutanate, se pot folosi grade diverse de fotoprotecție și/sau aplicarea acestora se poate combina cu mijloace fizice de protecție împotriva luminii solare: pălării cu boruri largi, șepci, șaluri deschise la culoare etc.”.