Ce trebuie să faci dacă ai o criză de astm

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii superioare şi este însoţită de dificultăți respiratorii serioase bolnavilor. În cazul persoanelor diagnosticate cu astm, cele mai neplăcute, uneori chiar periculoase, sunt crizele sau atacurile de astm.

image

Cum se manifestă un atac de astm

Principalele simptome ale crizei de astm sunt tusea puternică, însoțită de dificultăți de respirație, incapacitatea de a spune fraze lungi și respirația șuierătoare, potrivit dr. Michell Grayonson, președinte al Fundaţiei Americane de Astm şi Alergii. Simptomele unui atac de astm pot dura chiar până la câteva ore, iar pentru unele persoane atacul de astm poate fi chiar fatal, susține Michell Grayonson, potrivit thehealthy.com. Speciliastul sfătuiește persoanele astmatice să aibă mereu la îndemână inhalatorul și medicamentele recomandate, pentru a le putea administra ușor, în cazul crizei astmatice.

Citeşte şi: Respirație șuierătoare și dureri în piept? Iată ce ar putea fi!

Cum procedezi în cazul unui atac de astm

Fiecare persoană care suferă de astm trebuie să aibă un plan după care să acționeze, în cazul unui eventual atac de astm, susține Joi Lucas, pneumolog pediatru din Florida. Medicul sfătuiește pacienții astmatici să discute cu specialistul pneumolog despre medicația necesară în cazul crizelor de astm. De asemenea, specialistul clasifică atacurile de astm în funcție de simptomele pacientului, în trei zone:

1. Zona verde - pacientul nu prezintă simptomele atacului de astm, însă trebuie să respecte medicația prescrisă, pentru a preveni eventualele crize.

2. Zona galbenă - pacientul prezintă simptome ca tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare. De asemenea, acesta trebuie să-și ia medicamentele prescrise de medic, pentru a preveni înrăutățirea simptomatologiei deja prezente.

3. Zona roșie - pacientul prezintă simptome accentuate ale atacului de astm, acestea neputând fi diminuate cu ajutorul medicației obișnuite. De aceea, este necesar un tratament medical de urgență, mai ales pentru că în unele cazuri, atacul de astm sever poate fi chiar fatal.

Ce trebuie să faci pentru a evita o criză de astm

Persoanele astmatice sunt mai sensibile decât cele care nu suferă de această afecțiune. Astfel, este recomandat ca cei care suferă de astm să evite, pe cât posibil, poluarea, substanțele chimice, cât și potențialii alergeni ca praful, mucegaiul, polenul și părul de animale. De asemenea, este bine de știut că prezența răcelii, exercițiile fizice prea intense și fumul de țigară pot înrăutății crizele de astm.

Anca-Teodora Popa