Câţi bolnavi de astm sunt în România

La nivel mondial, sufer─â de astm aproape 350 milioane de oameni. Prevalen╚Ťa bolii cre╚Öte cu 50% la fiecare 10 ani.  Mortalitatea provocat─â de astm ├«n Rom├ónia este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare dec├ót la nivel mondial.

image

ÔÇť├Än Rom├ónia sunt 900.000 de oameni care sufer─â de astm, conform datelor Institutului Na╚Ťional de Statistic─â, din care cel pu╚Ťin 60% sunt alergici, corespunz├ónd unui num─âr de aproximativ 500.000 de pacien╚Ťi. Majoritatea pacien╚Ťilor cu astm alergic prezint─â ╚Öi simptome de rinoconjunctivit─â alergic─â. Dintre pacien╚Ťii cu astm, un procent de 2-5% evolueaz─â spre forme severe care necesit─â terapii complexe, au frecvente exacerb─âri care necesit─â vizite ├«n serviciul de urgen╚Ť─â sau intern─âri, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de s─ân─âtate public─â, absenteism de la locul de munc─â ╚Öi alterarea calit─â╚Ťii vie╚Ťii pacientului inclusiv risc de deces. Conform datelor publicate de Universitatea Washington ├«n sistemul VizHub.healthdata.org povara creat─â de astm ├«n Rom├ónia se concretizeaz─â prin mortalitate de 1,3 la 100.000ÔÇŁ, afirm─â profesor dr. Carmen Bunu Panaitescu, pre╚Öedintele Societatea Rom├ón─â de Alergologie ╚Öi Imunologie Clinic─â (SRAIC).

Astmul este o boal─â inflamatorie a c─âilor respiratorii, care determin─â simptome caracteristice: tuse, ├«n special noaptea, respira╚Ťie ╚Öuier─âtoare, dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie, senza╚Ťie de constric╚Ťie, durere sau presiune la nivel toracic. Nu orice persoan─â cu astm are acelea╚Öi simptome ├«n acela╚Öi mod. Simptomele de astm pot varia, de asemenea ca intensitate, de la u╚Öoare p├ón─â la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade ├«ndelungate f─âr─â niciun simptom, cu agravarea periodic─â ├«n timpul unei crize de astm. Al╚Ťii ar putea avea simptome de astm ├«n fiecare zi. ├Än plus, unii oameni pot avea simptome doar ├«n timpul exerci╚Ťiilor fizice sau c├ónd sufer─â de infec╚Ťii virale. Frecvent sunt asociate comorbidit─â╚Ťi, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL (rinita alergic─â, rino-sinuzita, polipoza nazal─â), din sfera digestiv─â (boala de reflux gastro-esofagian), obezitatea, dermatita atopic─â, boli psihologice (anxietate, depresie, tulbur─âri de comportament). Diagnosticul de astm trebuie pus de c─âtre medic, necesit├ónd cooperarea interdisciplinar─â, deoarece prezen╚Ťa comorbidit─â╚Ťilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii.

ÔÇŁTrebuie subliniat c─â pentru astm nu exist─â vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacien╚Ťilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este ╚Öi mai costisitoare. Mul╚Ťi pacien╚Ťi r─âm├ón slab controla╚Ťi, ├«n ciuda tratamentului disponibil. Ast─âzi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare d─âun─âtoare pot fi ├«nlocui╚Ťi la mul╚Ťi pacien╚Ťi cu imunoterapie alergenic─â ╚Ťintit─â sau terapii biologice ╚Ťintite. Managementul astmului este o provocare serioas─â pentru s─ân─âtatea public─â ╚Öi are efecte semnificative asupra performan╚Ťelor ╚Öcolare, la munc─â ╚Öi sociale ale persoanelor care sufer─â de aceast─â boal─â. Povara financiar─â pentru pacien╚Ťii cu astm din diferite ╚Ť─âri occidentale variaz─â de la 300 USD la 1.300 USD per pacient pe an (The Global Burden of Asthma, 2006)ÔÇŁ, subliniaz─â Pre╚Öedintele SRAIC, profesor dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Astmul este ├«n prezent subdiagnosticat ╚Öi subtratat, de╚Öi utilizarea noilor terapii a avut un impact pozitiv asupra controlului bolii. Astmul este una dintre cele mai frecvente afec╚Ťiuni inflamatorii cronice, cu dou─â fenotipuri relevante clinic, astmul alergic ╚Öi astmul non-alergic (intrinsec). La nivel mondial, sufer─â ├«n prezent de astm aproximativ 350 de milioane de persoane, iar prevalen╚Ťa bolii cre╚Öte cu 50% cu fiecare deceniu. Se consider─â ast─âzi c─â 2 din 3 astmatici are o form─â de astm alergic. ├Än paralel a crescut ╚Öi prevalen╚Ťa rinitei alergice, ceea ce relev─â o tendin╚Ť─â global─â de cre╚Ötere a prevalen╚Ťei bolilor alergice respiratorii. Legat de v├órsta de debut a bolii, astmul este cea mai frecvent─â boal─â cronic─â a copiilor iar astmul alergic este cea mai cel mai frecvent─â form─â de astm ├«nt├ólnit─â la copii. Pe m─âsur─â ce v├órsta de debut a bolii este ├«n perioada adult─â, se estimeaz─â c─â astmul este de cauz─â non-alergic─â.