Ce ţi se poate întâmpla dacă ai colesterol în exces
Valorile ridicate ale nivelului de colesterol LDL (rău) pot duce, în timp, la apariţia accidentului vascular sau infarct. De aceea, este important să menţii în echilibru nivelul grăsimilor din sânge.
Colesterolul este important pentru starea generală de sănătate, dar când atinge o valoare prea mare, duce la apariţia unor complicaţii. Foto: Shutterstock
Un nivel de colesterol LDL (sau colesteolul „rău”) peste limita normală (peste 240 mg/dl) se numește hipercolesterolemie și, de obicei, nu prezintă simptome. Acestea pot să apară doar dacă grăsimile s-au depus la nivelul arterelor coronare (la nivelul inimii), iar pacienții se pot confrunta cu dureri toracice și oboseală. Surplusul de colesterol este riscant, deoarece se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de calciu și grăsimi (cunoscute și sub denumirea de plăci de aterom), care îngustează vasele de sânge (ateroscleroza) și îngreunează circulația sangvină. În urma acestui proces, apar daune la nivelul sistemelor din organism.
Risc de accident vascular cerebral
Pentru a funcționa optim, creierul are nevoie de colesterol, dar prea mult este dăunător. Colesterolul în exces îngustează anumite artere care duc la creier. Ca și consecințe pot să apară: pierderi de memorie, dificultăți de mișcare, de înghițire și de vorbire. Dacă un vas de sânge care transportă sânge la creier se blochează din cauza depunerilor de grăsime există risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).
Favorizează atacul de cord
Principalul risc al nivelului ridicat de colesterol este boala coronariană, care poate provoca un atac de cord. Practic, această afecțiune reprezintă incapacitatea vaselor de sânge de a asigura un aport suficient de oxigen, pentru o funcționare corectă a inimii. Vasele ajung să fie îngustate sau blocate din cauza depozitelor de grăsimi. Dieta echilibrată, completată cu un program de exerciții fizice regulat, precum și renunțarea la fumat și la consumul de alcool reprezintă rețeta pentru prevenirea acestei boli.
Vezi şi: Ce să faci dacă eşti singur acasă şi ai simptome de infarct
Poate duce la apariţia calculilor biliari
Când se află la un nivel optim, colesterolul sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei, dar când este în exces, favorizează apariția de calculi (pietre) la nivelul veziculei biliare sau în căile biliare. Litiaza biliară se poate trata cu tratament medicamentos sau pe cale chirurgicală.
Vezi şi: Acestea sunt simptomele care pot să apară când ai pietre la fiere
Cum reduci nivelul ridicat de colesterol
Dacă rezultatele analizelor îți arată un nivel ridicat de colesterol în sânge, pe lângă tratamentul recomandat de medic, ia în calcul următoarele schimbări:
1. Adaugă în dietă alimente bogate în fibre și grăsimi sănătoase, precum: fulgi de ovăz, nuci, ton, somon, sardine și tofu. În schimb, evită zahărul, îndulcitorii artificiali, prăjelile și băuturile carbogazoase;
2. Fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Chiar și o simplă plimbare în parc ajută la gestionarea greutății, dar şi la reducerea colesterolului;
3. Dacă este cazul, renunță la fumat. Studiile spun că, în decurs de un an de la renunțarea la tutun, riscul de boli de inimă scade la jumătate față de cel al unui fumător.