Acestea sunt motivele pentru care colesterolul creşte!

Există numeroşi factori care duc la creşterea nivelului colesterolului rău. Nu numai alimentaţia şi stilul de viaţă contează, ci şi istoricul familial de hiperlipidemie.

image

Colesterolul este o substanţă grasă din sânge de care organismul are nevoie, în anumite limite, pentru diverse procese. Un nivel prea mare al colesterolului duce la formarea de depozite de grăsime pe artere, care se măresc şi afectează circulaţia sângelui, ducând la apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

Iată care sunt principalii factori care duc la creşterea nivelului colesterolului rău!

Alimentaţia bogată în grăsimi animale

Consumul de grăsimi săturate prezente în produsele de origine animală (carnea, lactatele) și de grăsimi trans aflate în biscuiți sau în diverse dulciuri din comerț poate crește nivelul colesterolului.  

Este bine să adopţi o dietă care să includă fructe, legume și cereale integrale. Redu grăsimile animale și pe cele trans prezente în alimentele procesate. Grăsimile mononesaturate (prezente în uleiul de măsline și de răpită) sunt o opțiune sănătoasă. Surse de grăsimi bune sunt și avocado, nucile și uleiul de peşte.

Vezi şi: Alimentul-minune contra colesterolului

Vârsta

Riscul de a avea un nivel crescut al colesterolului creşte pe măsura înaintării în vârstă. Bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile cu vârsta peste 55 de ani au un risc mai mare de a avea un nivel ridicat al colesterolului și boli de inimă, informează webmd.com. După instalarea menopauzei, creşte riscul cardiovascular al femeilor.

Istoricul familial de colesterol ridicat

Riscul de a avea un nivel mare al colesterolului poate crește dacă ai tatăl sau un frate care a avut colesterolul crescut sau o boală cardiacă precoce (înainte de 55 de ani) ori o mamă sau o soră care a avut o boală cardiacă înainte de 65 de ani. De asemenea, poți moșteni o afecțiune numită hipercolesterolemie familială, care provoacă niveluri ridicate de LDL începând din tinereţe.  

Obezitatea

Un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 expune riscului de a avea nivelul crescut al colesterolului. Obezitatea este asociată şi cu creşterea riscului de hipertensiune şi diabet, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Fumatul

Fumatul dăunează pereților arterelor, făcându-le mai vulnerabile acumulării de depozite de grăsime. Totodată, fumatul poate scădea nivelul colesterolului bun.

Vezi şi: Ce se întâmplă cu corpul tău când te lași de fumat?

Sedentarismul

Lipsa de mişcare duce la acumularea de kilograme şi la creşterea nivelului colesterolului. Sedentarismul este factor de risc cardiovascular.  Este indicat să faci zilnic 30 de minute de mișcare moderată de 5 ori pe săptămână sau exerciții intense, de 5 ori pe săptămână.

Diabetul de tip 2

Această boală este asociată cu creşterea colesterolului rău (LDL) şi cu scăderea celui bun (HDL), medicii vorbind despre dislipidemie diabetică. Până la 70% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au dislipidemie diabetică. Dacă ai diabet de tip 2 și glicemia sub control, este posibil să ai totuși un nivel ridicat de trigliceride și un nivel scăzut de HDL. Un control slab al zahărului din sânge poate înrăutăți nivelul colesterolului.

Vezi şi: Un semn precoce al diabetului, vizibil la nivelul pielii