Acestea sunt simptomele care pot să apară când ai pietre la fiere

Litiază biliară, cunoscută mai ales ca pietre la fiere sau calculi biliari, poate evolua fără simptome. Se depistează la ecografie, iar medicul recomandă tratamentul, în funcţie de diverse criterii.

image

Vezica biliară este un organ mic situat în abdomen, în partea din dreapta sus, chiar sub ficat. Rolul ei este similar cu al unei punguțe, deoarece stochează bila, un lichid verde-galben, care ajută digestia. Problemele cu vezica biliară apar atunci când calculii blochează canalul biliar. Majoritatea calculilor biliari se formează când substanțele care se găsesc în bilă, inclusiv colesterolul, se întăresc, iar bola pe care o proboavă prezența calculilor se numește litiază biliară sau calculi biliari.  

Litiaza biliară este foarte frecventă și, de obicei, asimptomatică. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu calculi biliari vor dezvolta simptome supărătoare în decurs de 5 ani.

Află AICI cum previi crizele de fiere!

Cum se manifestă

Calculii biliari în sine nu provoacă durere. Ea apare atunci când calculii blochează mișcarea bilei din vezica biliară. Calculii asimtomatici se pot descoperi la investigații ecografice sau în timpul unei intervenții chirurgicale abdominale.

Calculii biliari pot da durere în partea dreaptă-sus a abdomenului sau în centrul stomacului, uneori în zona de sub stern. Este posibil să apară dureri după ce consumul de alimente bogate în grăsimi, cum ar fi prăjelile, dar durerea poate apărea aproape în orice moment.

Durerea cauzată de litiază biliară durează câteva ore şi poate fi severă. Calculii biliari lăsați netratați sau neidentificați pot da simptome precum: temperatura crescută, bătăile rapide de inimă, îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter), piele iritată, diaree, frisoane, confuzie, pierdere a poftei de mâncare.

Aceste simptome pot şi fi semne ale unei infecții la nivelul vezicii biliare sau ale inflamației vezicii biliare, dar și ale suferinței ficatului sau pancreasului. Deoarece simptomele calculilor biliari pot imita simptomele altor probleme grave, cum ar fi apendicita și pancreatita, este nevoie de consult medical urgent.

Vezi şi: Analizele care depistează problemele biliare

Când se operează

Pacienții fără simptome se supraveghează ecografic, la fel ca în cazul persoanele la risc. Apariția de simptome cronice (durere în partea din dreapta-sus a abdomenului și greața cu vărsături) impune o intervenție chirurgicală programată.

Intervenția chirurgicală se numește colecistectomie și constă în îndepărtarea vezicii biliare. Deoarece vezica biliară nu este un organ esențial, se poate trăi o viață sănătoasă fără ea. Există 2 tipuri de colecistectomie: laparoscopică şi deschisă.

Colecistectomia laparoscopică se face cu anestezie generală. Chirurgul va face de obicei 3-4 incizii în abdomen. Apoi, vaintroduce un dispozitiv mic, luminat într-una dintre incizii și va îndepărta vezica biliară. De obicei, se merge acasă în ziua procedurii sau a doua zi, dacă nu apar complicații.

Colecistectomia deschisă ste recomandată atunci când vezica biliară este inflamată, infectată sau cu cicatrice, dar și dacă apar probleme în timpul unei colecistectomii laparoscopice.

Tratamentul medicamentos are ca scop dizolvarea calculilor și este indicat mai ales vârstnicilor sau celor care nu pot fi supuși intervențiilor chirurgicale. Este nevoie de luni sau chiar ani pentru ca medicamentele să își facă efectul. În cazul în care se oprește administrarea lor, calculii pot reapărea.

Complicaţii posibile

În lipsa tratamentului, litiaza biliară poate avea complicații precum: inflamația vezicii biliare (colecistită), manifestată prin durere severă și febră, icterul mecanic (produs de obturarea canalului prin care curge bila); pancreatită (inflamația este produsă în urma iritării canalului de excreție pancreatic), cancerul vezicii biliare.

Redacţia Click Sănătate