Ce probleme pot avea femeile cu sâni denşi
Aproape jumătate dintre femeile de peste 40 de ani au sâni denși, iar acest lucru le expune unui risc de 4 până la 5 ori mai mare de a dezvolta cancer de sân comparativ cu cele care au o densitate mamară scăzută. Densitatea crescută a sânilor nu doar că amplifică riscul de apariție a cancerului, dar complică și detectarea acestuia prin metodele tradiționale de screening, precum mamografiile. Este un factor de risc major, despre care multe femei nu sunt informate, deși ar trebui să fie o parte esențială a planului lor de prevenție.
Densitatea sânilor se referă la proporția de țesut fibros și glandular față de cel gras. Femeile cu mai mult țesut fibros și glandular au sâni denși, iar acest lucru nu poate fi detectat prin palpare, ci doar prin mamografie. Însă, pe mamografii, atât țesutul dens, cât și tumorile apar albe, ceea ce face dificilă identificarea unei posibile formațiuni tumorale. "Densitatea mare a sânilor complică vizualizarea tumorilor pe mamografie, iar acest lucru poate întârzia diagnosticul. Femeile cu sâni denși trebuie să fie mai atente și să cunoască măsurile preventive suplimentare care pot fi luate", explică Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Generală/Senologică în cadrul clinicii Medikali.
Studiile au arătat că densitatea mamară este unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru cancerul de sân. Femeile cu sâni denși au un risc de 4 până la 5 ori mai mare de a dezvolta cancer comparativ cu cele care au o densitate mamară scăzută. Acest risc crescut se datorează atât dificultății de a detecta cancerul la timp, cât și susceptibilității crescute a țesutului glandular la modificări celulare anormale. De altfel, în SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a cerut recent ca femeile să fie informate despre densitatea sânilor lor după efectuarea unei mamografii. Acest pas este extrem de important pentru ca ele să poată lua decizii informate cu privire la sănătatea lor și să adopte măsuri preventive adecvate.
Vezi şi: Vergeturile pe sâni: de ce apar şi cum se pot trata
Ce recomandă medicul
”Dacă o femeie află că are sâni denși, primul pas este să discute cu medicul său despre riscurile suplimentare și despre opțiunile de screening suplimentare. În funcție de istoricul medical personal și familial, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi ecografia sau RMN-ul. Aceste metode oferă imagini mai detaliate și pot detecta tumori care nu ar fi vizibile pe o mamografie obișnuită. Pe lângă mamografii, screeningul prin ecografie sau RMN este recomandat în special pentru femeile cu sâni denși. Aceste metode suplimentare pot detecta anomalii pe care o mamografie nu le poate surprinde”, explică Dr. Oana Silvia Bărbulescu.
În plus, este important ca femeile să fie atente și la alți factori de risc, cum ar fi istoricul familial de cancer de sân, prezența mutațiilor genetice (precum BRCA), obezitatea sau fumatul. O combinație de factori poate amplifica riscul, iar monitorizarea atentă este esențială. "Informația este putere. Cu cât înțelegem mai bine factorii de risc, cu atât putem lua măsuri mai bine informate pentru a ne proteja sănătatea", a concluzionat medicul.