Mamografia doare sau nu? Iată ce spune medicul!

image

Mamografia este esențială pentru depistarea în fază incipientă a cancerului de sân, însă există anumite temeri care descurajează femeile să apeleze la această procedură.

Statisticile la nivel european subliniază importanța efectuării periodice a mamografiilor pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Potrivit datelor recente, cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în Europa, cu sute de mii de cazuri raportate anual. În România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual și mai mult de 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală, conform datelor furnizate de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului. Majoritatea cazurilor pot fi tratate dacă este depistată din timp.

Mamografiile și ecografiile efectuate regulat, conform ghidurilor, atunci când nu există semne sau simptome ale cancerului mamar pot reduce semnificativ riscul de deces, cresc șansele de vindecare, iar tratamentele în stadiile timpurii sunt mai putin nocive pentru corp.

Vezi şi: Mamografia salvează vieţi. Orice femeie ar trebui să o facă după această vârstă!

Sânul este comprimat 15 secunde

Temerile pacientelor în ceea ce privește mamografia sunt legate de durerea resimțită în timpul investigației, nivelul iradierii, durata investigației, precum și teama unui rezultat nefavorabil. De aceea, pregătirea psihică a pacientei are un rol esențial pentru depășirea fricilor. În timpul mamografiei poate exista un mic disconfort deoarece vom comprima sânul pacientei cu ajutorul unei padele (vom apăsa pe sân). Cu cât vom comprima mai mult sânul, întinzând țesutul, vom obține o doză mai mică de iradiere. Personal, pun accent pe comunicare și întreb pacienta cât de mult pot apăsa pe sân. Se comprimă fiecare sân în parte în două unghiuri diferite. În total, vom avea 4 incidențe, iar în total compresia durează în jur de 15 secunde. Asistenta va fi în aceeași încăpere cu pacienta pe toată perioada investigației, fapt ce indică un grad redus de iradiere în timpul mamografiei. După efectuarea mamografiei, pacientele îmi spun că temerile lor au fost nefondate, ele simțind doar o presiune la nivelul sânului, un ușor disconfort, nicidecum durere", spune Petronela Gotzinger, medic primar radiologie - imagistică medicală în cadrul Rețelei Regina Maria.