Ce medicamente populare produc căderea părului și erupții cutanate?

Sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume pentru rolul lor de scădere a riscului de afecțiuni grave de sănătate, dar efectele secundare raportate la consumul acestor medicamente pot include căderea părului și mâncărimea pielii, scrie Mirror.

Este vorba despre statine, un tip de medicament folosit pentru a ajuta la tratarea nivelurilor ridicate de colesterol din corpul unei persoane pentru a ajuta la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Există tipuri diferite de statine, și anume atorvastatina, simvastatina, fluvastatina, pravastatina și rosuvastatina, toate aceste medicamente fiind de ajutor persoanelor cu risc cardiac deoarece ajută la scăderea semnificativă a nivelului de colesterol la nenumărați pacienți.

image

Medicamentele pot avea ca efect secundar căderea părului. Foto: Shutterstock

Deși în mare parte sunt bine tolerate, medicamentele numite statine pot avea câteva reacții adverse neobișnuite, precum cădere a părului și erupții cutanate care produc mâncărime pe întregul corp.

„Prescrise pe scară largă în tratamentul colesterolului ridicat, statinele acționează prin blocarea acțiunii unei enzime pe care ficatul o folosește pentru a produce colesterol”, spune Harvard Health care completează că „aproximativ 1% dintre persoanele care iau statine raportează căderea părului. Această cifră nu s-a schimbat din 1987, când au fost introduse statinele.”

Rămâne neclar de ce statinele pot afecta părul unei persoane, scrie Mirror. O explicație ar putea fi că statinele pot afecta hormonul steroid care, la rândul său, provoacă căderea părului. „Știm faptul că statinele luptă cu colesterolul, care este un element important pentru hormonii steroizi. Acești hormoni  joacă un rol important în creșterea părului”, scrie Mirror.

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină, a fost investigată alopecia asociată cu atorvastatina, un medicament din categoria statinelor.

Cercetarea a implicat un studiu de caz al unei femei de 38 de ani căreia i s-a administrat zilnic furosemid (40 mg), prednison (60 mg), benazepril (10 mg) și atorvastatină (10 mg).

Nivelurile de colesterol ale pacientei au fost reduse, cu toate acestea, două săptămâni mai târziu, pacienta s-a plâns de căderea progresivă a părului.

„Benazeprilul a continuat să controleze proteinuria, dar atorvastatina a fost întreruptă deoarece nivelul colesterolului total seric a scăzut la 160 mg/dl”, a menționat studiul.

„Câteva săptămâni mai târziu, pacienta a raportat că a început să-i crească părul. Cel puțin un alt pacient a raportat rărirea părului după ce a luat atorvastatină timp de câteva luni, deși medicii s-au îndoit că aceasta se datorează medicamentului. Modelul căderii părului pacientului sugerează totuși o relație între atorvastatină și alopecie.”, menționează studiul citat de Mirror.

Într-un alt studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină, a fost analizată dermatita legată de statine. Dermatita este un termen general folosit pentru a descrie leziuni ale pielii.

Studiul a analizat un caz al unei femei de 65 de ani care a dezvoltat leziuni cutanate la mai multe luni de la începerea tratamentului cu simvastatină, tot o statină. Pe suprafețele palmare s-a observat și dermatită psoriaziformă și s-a observat și apariția de erupții pe marginea laterală a limbii.

„Simptomele au dispărut la retragerea simvastatinei și au reapărut în decurs de trei luni după reprovocarea cu rosuvastatină”, a concluzionat studiul citat de Mirror.

Citește și Care este boala de care suferă Katy Perry, din cauza căreia ochiul i s-a „blocat”.