De ce avem nevoie ca să trăim o viață împlinită? Perspectiva psihoterapeutului

În psihologia alderiană, patru dimensiuni numite “C”-urile esenţiale definesc viața împlinită a unui individ. Iată care sunt acestea, conform explicațiilor psihoterapeutei Ștefania Dudău

„C”-urile esenţiale” sunt un concept ce ȋi aparţine psihoterapeutului de orientare adleriană, Betty Lou Bettner și sunt sintetizate de cuvintele: Conectat, Capabil, Contez, Curaj.

image

O viață fericită are altă semnificație în funcție de valorile tale. Foto: Shutterstock

Potrivit psihoterapeutei Șetefania Dudău, nevoia de afecțiune, care se traduce prin a simți „sentimentul de apartenență, de iubire, de integrare într-un grup avându-i pe ceilalți alături, astfel încât nu numai că ai protecția cuiva, dar ești susținut să și evoluezi, asigură dimensiunea conectării, simbolizată de cuvântul – CONECTAT.

Nevoii de autoîmbunătățire i se răspunde prin conceptul „CAPABIL”, spune psihoterapeuta,  care explică faptul că sub aceast cuvânt umbrelă stau toate abilitățile pe care ți le poți dezvolta, tot ce poți să inveți, tot ce te dezvoltă, îți dă independență și te ajută să-ți porți singur de grijă.

Altă nevoie esențială este cea de semnificație. „Oamanii vor să simtă că sunt importanți și utili celor din jur, că ceilalți au nevoie de contribuția lor, că sunt doriti și utili pentru bunăstarea celor din jur. Si apoi, că aduc un aport la o comunitate mai bună, iar acest lucru este prins de cuvântul CONTEZ”, explică psihoterapeuta Ștefania Dudău.

A patra nevoie esențială a oamenilor constă în necesitatea de a primi încurajări din partea semenilor: „să simtă că pot face față situațiilor de viață întâmpinate, că există persoane care îi acceptă așa cum sunt ei, că sunt respectați și că pot acționa cu interes social. Ȋncurajarea către exersarea deprinderilor pentru viaţa independentă. Prin practicarea ei, ȋncurajarea poate fi o extensie a iubirii faţă de oameni, din punctul meu de vedere și toate acestea stau sub semnul cuvântului CURAJ”, afirmă Șefania Dudău.

Potrivit psihoterapeutei, aceste patru nevoi sunt prezentate pe scurt sub forma celor 4 „C”-uri esenţiale de care un copil, adolescent, sau adult are nevoie: să se simtă conectat, capabil, să conteze prezența lui și să aibă curaj să realizeze ce ȋşi propune.

„Atunci când unul sau mai multe „C”-uri nu sunt îndeplinite, apare descurajarea”, spune psihoterapeuta, care adaugă: „Dacă vrem să schimbăm lumea, putem ȋncepe cu dezvoltarea personală prin practicarea ȋncurajării ȋn mod conştient, constant şi energic a copiilor şi a adolescenţilor. Si apoi, să ȋnvăţăm să privim ȋncurajarea ca pe o extensie a iubirii și ar putea fi o dovadă suficient de amplă pentru a fi siguri că trăim o viaţă cu sens.”

Citește și Dovada că poți un bagaj emoțional