Ce este „încurcătura de maţe”. Simptome care apar în ocluzia intestinală

image

Ocluzia intestinală, popular cunoscută ca „încurcătură de maţe”, este un blocaj la nivel intestinal care împiedică alimentele sau lichidele să treacă prin intestinul subțire sau gros.

Printre cauzele ocluziei intestinale se numără: aderențele interne (țesutul fibros în abdomin care se formează după o intervenție chirurgicală la acest nivel), cancerul de colon, herniile, bolile inflamatorii intestinale, diverticulita (inflamația sau infecția diverticulilor, punguțe de mucoasa care ies prin mici orificii din peretele colonului), răsucirea unei porțiuni a tubului digestiv (volvulus), informează Mayo Clinic.

Fără tratament, partea ocluzată din intestin necrozează, ceea ce duce la apariția multor probleme. Cu tratament început la timp, ocluzia intestinală este tratată cu succes.

Cum se manifestă ocluzia intestinală

Printre simptomele ocluziei intestinale, se numără:

- Crampele abdominale care dispar și reapar

- Piederea poftei de mâncare

- Constipația

-Vărsăturile

- Abdomenul umflat.

Cum se diagnostichează ocluzia intestinală

Printre testele și procedurile folosite pentru diagnosticarea ocluziei intestinale se numără:

· Examinarea fizică. Medicul te va întreba despre istoricul medical și despre simptome. Un abdomen umflat sau tensionat poate fi sugestiv pentru ocluzia intestinală.

· Radiografia. Pentru a confirmă diagnosticul de ocluzie intestinală, medicul va recomandă radiografia. Unele ocluzii intestinale nu pot fi însă văzute pe radiografie.

· Tomografia computerizată (CT) poate oferi imagini mai concludente ale ocluziei intestinale.

· Ecografia este preferată la copii când se suspectează o ocluzie intestinală.

Vezi şi: Ai dureri abdominale după ce mănânci? Iată care ar putea fi cauzele!

Complicațiile pot fi grave

Pentru că pot să apară complicații serioase din cauza ocluziei intestinale, mergi la medic dacă ai dureri de abdomen severe sau alte simptome de ocluzie intestinală. Ocluzia intestinală poate cauza complicații serioase, amenințătoare de viață, printre care:

- Necroza țesutului. Ocluzia intestinală poate opri alimentarea cu sânge în anumite părți ale intestinului, iar acest lucru duce la necroză. Moartea țesutului poate produce perforarea peretelui intestinal, ceea ce poate cauza infecție

- Infecție. Peritonita, infecția din cavitatea abdominală, este o complicație amenințătoare de viață.

 Tratamentul ocluziei intestinale depinde de cauza, dar în general este nevoie de spitalizare.