Ce dezvăluie culoarea scaunului despre sănătate. Cum se explică mirosurile neplăcute

image

Culoarea normală a scaunului este maro, care poate avea nuanţe mai deschise sau mai închise.

Adesea, culoarea scaunului este influenţată de ceea ce consumăm, dar şi de suplimentele şi medicamentele pe care le luăm.

La nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv,  se absorb apa și sărurile mineralele din bolul alimentar și se elimină materiile reziduale (scaun).

Materiile fecale conţin între 75 și 85% apă și între 18 și 22% substanţă uscată reprezentată, în proporţie de 85 până la 90% de compuși organici (inclusiv fibre, celuloză, unele proteine și grăsimi nedigerate), minerale (în principal potasiu, precum și fosfor și azot), celule epiteliale din peretele intestinal și bacterii din flora intestinală, în cantități mari deoarece există până la 10 miliarde pe gram de scaun!

Un scaun care pluteşte în vasul de toaletă nu este un motiv de îngrijorare; cel mai probabil, este vorba despre un exces de fibre sau de grăsimi.

Ce pot arăta scaunele negre sau verzi

NEGRU: un scaun negru poate avea această nuanţă în cazul administrării de suplimente de fier. Însă, un scaun negru care are aspect de zaţ de cafea poate arăta o sângerare gastrointestinală. În acest caz, este necesar un consult la medic.

VERDE: scaunul verde poate avea legătură cu consumul de spanac. De asemenea, poate arăta că există prea multă bilă şi prea puţină bilirubină în scaun.

ROŞU: scaunul roşu poate arăta prezenţa unei sângerări gastrointestinale. În cazul unei mici sângerări, cauza pot fi hemoroizii.

GALBEN: scaunul galben poate avea legătură cu conţinutul mare de grăsime. De asemenea, mai poate avea legătură cu unele probleme de absorbţie sau cu dificultatea de producere a bilei sau a enzimelor digestive.

Vezi şi: Reţetă naturistă contra constipaţiei. Te ajută să elimini mai uşor toxinele din corp

De ce apare mirosul neplăcut al scaunului?

Bacteriile din tubul digestiv descompun alimentele eliberând zeci de substanțe neplăcute precum derivați de sulf, amoniac, acizi (acetic, propanoic), cadaverină și putrescină sau indol, moleculă prezentă și în... iasomie și floare de portocal, informează caminteresse.fr.

Cu cât eliminarea scaunului se face mai rar, cu atât este mai mare posibilitatea ca mirosurile să fie mai dezagreabile.

Se consideră că este ideal ca frecvența scaunelor să fie de unul pe zi. Sunt persoane care au 3 scaune pe săptamână, altele 3 scaune pe zi, fără a fi vorba de dereglări de tranzit intestinal. Este vorba de constipație dacă numărul scaunelor este mai mic de 3 pe săptămână.