Ce categorii de persoane au risc de a face astm profesional

image

Unele meserii predispun la astmul bronşic profesional, pentru că implică expunere la factori precum compuşi toxici, alergeni sau fum.

Statisticile spun că între 10-25% din astmul bronșic la adulți este legat de tipul de muncă. Printre ocupaţiile sau domeniile asociate cu astmul, se numără: producătorii de detergenți și medicamente, brutarii, lucrătorii din domeniul sănătății expuși la latex de cauciuc natural, fermierii și muncitorii agricoli, morarii și inginerii de întreținere agricolă, lucrătorii cu metal, plastic și lipici, inclusiv angajați din industria electronică și de asamblare, cei care lucrează cu lemn, în special cei care efectuează lucrări de prelucrare și șlefuire, vopsitorii cu spray pentru vehicule etc.

O persoană cu antecedente familiale de astm bronșic are un risc mai mare de a dezvolta astm profesional, mai ales dacă are una dintre ocupațiile menționate mai sus. Persoanele care au deja astm bronșic sau o alergie și care lucrează în locuri în care există iritanți cunoscuți riscă să dezvolte simptome cronice și agravate.

Alți factori care pot crește probabilitatea de a dezvolta astm profesional includ vârsta persoanei și tipul de iritant la care se expune.

Care sunt factorii declanşatori

Astmul profesional poate fi cauzat de produse de origine animală, cum ar fi blană, solzi, puf, urină, fecale. Anumite substanțe chimice, plante, fum, praf de lemn, praf de cereale, ciuperci și unele enzime sunt, de asemenea, declanșatoare.

Substanțele care pot declanșa astm la locul de muncă includ şi: amilaza (găsită în amidon), carmin (colorant derivat din insecte pentru medicamente, cloramină T,  izocianați (utilizați în materiale plastice), vopsele, lacuri, adezivi, acetone,  formaldehidă, pulberi de bumbac.

Ca și în casă, sistemele de aer condiționat care nu sunt întreținute în mod regulat pot dezvolta mucegai, iar acest lucru poate provoca simptome de astm.

Vazi şi: Află ce trebuie să faci dacă ai o criză de astm!

De câte tipuri este astmul

Astmul legat de locul de muncă poate fi descris astfel:

agravat de muncă, care se înrăutățește din cauza mediului de lucru;

alergic, atunci când sistemul imunitar devine sensibilizat la o substanță la locul de muncă și, după ceva timp, persoana dezvoltă simptome specifice;

iritant, atunci când căile respiratorii ale persoanei reacționează la un iritant imediat după expunere.

În toate cazurile, expunerea la o substanță iritantă la locul de muncă provoacă umflare sau inflamație, care poate duce la respirație șuierătoare, senzație de apăsare în piept și alte semne și simptome de astm.

Diagnosticul astmului profesional este similar cu cel al altor tipuri de astm, dar dacă simptomele par a fi legate de muncă.

Simptomele astmului profesional

Căile respiratorii devin înguste după expunerea la anumiți factori declanșatori sau iritanți. Mușchii din jurul căilor respiratorii se micşorează, căile respiratorii se umflă sau devin inflamate, iar producția de mucus crește semnificativ. Respirația devine mai dificilă. Ca și în cazul altor tipuri de astm bronșic, astmul profesional poate implica respirație șuierătoare, tuse, dificultăți de respirație și constricție în piept. Persoana afectată poate descoperi că simptomele se agravează pe măsură ce săptămâna de lucru progresează. În timpul vacanțelor, simptomele pot dispărea, dar revine imediat după ce se întorc la muncă.

În unele cazuri, simptomele astmului pot continua chiar și după ce nu există expunere la iritant, mai ales dacă a existat o expunere pe termen lung.

În ce constă tratamentul

Cu diagnostic precoce, tratamentul pentru astmul profesional poate fi eficient. Dar expunerea pe termen lung la iritant sau alergenul care l-a declanșat poate determina cronicizarea ireversibilă.

Tratamentul pentru astm bronșic profesional este similar cu cel al astmului bronșic care nu este legat de muncă. Persoana cu astm bronșic profesional poate avea opțiunea de a evita iritantul sau alergenul.

Ce trebuie făcut

Dacă astmul provine din expunerea la un iritant la locul de muncă, evitarea mediului în care apare iritantul este cea mai bună opțiune, dacă este posibil. Dacă persoana a dezvoltat o sensibilitate la substanță, va avea simptome chiar și după ce a fost expusă la cantități extrem de mici.

Poate fi dificil să eviţi substanțele utilizate la locul de muncă, de aceea, schimbarea serviciului poate fi singura opțiune.

Complicațiile astmului profesional sunt mai probabile dacă persoana nu primește niciun tratament pentru starea sa și nu face nimic pentru a minimiza expunerea la substanța care cauzează problema.