De ce tusea persistă după răceală?

Iată care sunt diferitele motive posibile din spatele tusei persistente.

Dacă tocmai ai trecut printr-o răceală, s-ar putea să fii mulțumit că în sfârșit te simți mai bine dar, în ciuda creșterii nivelului de energie și a durerii în gât în cele din urmă, s-ar putea să rămână niște simptome inconfortabile persistente, după vindecare.

Mulți pacienți se plâng de tuse care pur și simplu nu va dispărea. Dr. Mallika Marshall a dezvăluit că există multe motive diferite pentru care ai putea rămâne cu o tuse persistentă după ce tocmai te-ai luptat cu răceala.

Sirop pentru tuse FOTO Shutterstock

Medicamentele pentru tuse și unele antihistaminice pot funcționa pentru a atenua acest simptom care persistă după ce răceala a trecut.  Foto: Shuttrstock

Vestea bună este că majoritatea dintre ele nu sunt un motiv de îngrijorare și pot fi tratate cu antihistaminice sau alte remedii pentru tuse, pe bază de rețetă.

Medicul a explicat că, altfel, unii pacienți s-ar putea simți bine, dar totuși se luptă cu o picurare post-nazală sau cu mucus care rămâne pe fundul gâtului. Acest lucru poate declanșa o tuse care de multe ori se agravează atunci când te intinz la orizontală.

Persoanele care tocmai s-au vindecat de o răceală ar putea suferi și de ceea ce se numește sindrom tusiv post-viral, a explicat dr. Marshall. Acest lucru face ca receptorii de tuse din căile respiratorii să devină hipersensibili la lucruri precum flegmă, praf, fum sau aer rece.

Din fericire, ambele probleme post-răceală pot fi rezolvate cu antihistaminice sau alte remedii pentru tuse pe bază de prescripție medicală, spun experții. Cu toate acestea, pacienții pot suferi și alte afecțiuni în urma răcelii.

Dr. Marshall a spus: „Puteți avea și bronșită acută, o infecție virală care provoacă și respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Și dacă fumezi, este, de asemenea, mai probabil să ai o tuse persistentă când răcești.”

De asemenea, medicul a avertizat despre simptome persistente care necesită îngrijiri medicale. Ea a adăugat: „Dacă tusea durează mai mult de două luni sau dacă faceți febră, aveti dureri în piept, dificultăți de respirație sau tuse cu sânge, ar trebui să vă consultați medicul.”

În mod îngrijorător, unul dintre motivele potențiale din spatele tusei constante și a sângelui în tuse ar putea fi cancerul pulmonar. Medicii spun că, de obicei, nu există semne sau simptome de cancer pulmonar în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, pot apărea următoarele semnale roșii pe măsură ce boala progresează:

·     Tuse care nu dispare după trei săptămâni

·     Tuse de lungă durată care se agravează

·     Infecții toracice care continuă să revină

·     Tușind sânge

·     Durere sau durere la respirație sau tuse

·     Respirație persistentă

·     Oboseală persistentă sau lipsă de energie

·     Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate inexplicabilă.

Sursa: Express