Ce afecțiune produce regurgitații frecvente și arsură în capul pieptului?

image

Senzația de arsură în capul pieptului, regurgitațiile frecvente, greața și dificultățile la înghițirea alimentelor sunt simptome care pot indica boala de reflux gastroesofagian. Afecțiunea este des întâlnită, fiind provocată de cele mai multe ori de obiceiuri nesănătoase – fumat, consum de cafea, băuturi carbogazoase, alimente acide sau foarte condimentate, dar și de mâncatul seara la ore târzii. Dacă simptomele nu se ameliorează ca urmare a schimbării stilului de viață, este recomandată o consultație la un medic gastroenterolog, pentru investigații de specialitate, deoarece boala poate să apară și din cauza altor afecțiuni, cum este hernia hiatală și sclerodermia.

Dincolo de disconfortul pe care îl provoacă, boala de reflux se poate agrava și, în timp, poate duce la complicații serioase, cum sunt hemoragiile, stricturile esofagiene (îngustarea esofagului) sau chiar la leziuni precanceroase. De asemenea, în cazul în care acidul gastric produce leziuni ale mucoasei esofagiene, crește semnificativ riscul dezvoltării unui cancer de esofag.

În funcție de severitatea simptomelor și de factorii de risc, medicul poate recomanda diferite investigații specifice, pentru excluderea altor afecțiuni care produc simptome similare și stabilirea unui diagnostic de certitudine. Cea mai folosită procedură este endoscopia digestivă superioară, care permite vizualizarea din interior a tractului digestiv și, la nevoie, realizarea unei biopsii, în cazul în care sunt observate leziuni ale mucoasei.

De cele mai multe ori însă, în cazul bolii de reflux, rezultatele endoscopiei sunt normale, fără identificarea unor leziuni sau inflamații. În această situație, mai ales dacă pacientul nu răspunde bine la tratamentul medicamentos recomandat, gastroenterologul poate indica o investigație avansată, numită pH-metrie esofagiană cu impedanță.

Procedura presupune introducerea unui cateter pe cale nazală, până în partea inferioară a esofagului și conectarea lui la un monitor special, care va fi purtat pe umăr. În acest fel, pacientul va fi monitorizat pentru 24 de ore, timp în care își va desfășura activitățile obișnuite. Montarea cateterului poate implica un ușor disconfort pentru pacient, dar nu este o procedură dureroasă și nu necesită sedare sau anestezie. După perioada de monitorizare, cateterul va fi îndepărtat.

În urma investigației, medicul va afla câte episoade de reflux se produc în cele 24 de ore, dar și alte detalii importante, care vor ajuta la alegerea tratamentului potrivit. De asemenea, prin această metodă poate fi identificată hernia gastrică hiatală și sunt obținute informații despre contracțiile musculare ale esofagului, aspecte esențiale în cazul în care va fi necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea bolii de reflux.

De cele mai multe ori, tratamentul este medicamentos și are ca scop reducerea acidității gastrice. În cazurile în care medicația nu oferă rezultatele dorite ori dacă pacientul are simptome severe sau există complicații, precum leziunile esofagiene precanceroase, intervenția chirurgicală este singura opțiune.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical pentru boala de reflux gastroesofagian se poate realiza inclusiv prin tehnici minim invazive, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat echipament disponibil în prezent. Pentru diagnosticarea bolii de reflux, SANADOR oferă pacienților acces la toate investigațiile medicale necesare, inclusiv la endoscopie digestivă și monitorizare prin pH-metrie esofagiană cu impedanță.