Câte zile este normal să dureze menstruaţia? Sfatul medicului
Orice femeie are întrebări legate de ciclul menstrual. Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, spune ce este anormal când vine vorba despre ciclul menstrual.
Potrivit dr. Ruxandra Dobrescu: „Cicluri menstruale normale înseamnă că:
- Vin periodic, la fiecare 24-38 de zile.
- Sunt regulate! Adică de la o lună la alta distanță dintre două menstre succesive nu diferă cu mai mult de 7-8 zile. Femei diferite pot avea cicluri care vin mai repede (la 24-26 zile) sau mai lent (34-38 zile), dar în mod normal fiecare femeie are o frecvență relativ stabilă pe parcursul vieții! Adică nu e normal să ai o dată ciclu la 24 de zile, iar luna următoare la 38 de zile!
- Au o durată a sângerării mai scurtă de 8 zile. Sângerări de durată mai lungă nu sunt normale, și nici sângerări foarte reduse cantitativ.
- Nu sunt foarte abundente, se consideră normale sângerări menstruale de mai puțin de 80 ml/lună (evident, dificil de măsurat!)
Practic, ciclurile menstruale sunt considerate anormale dacă:
- Vin brambura! Adică prea repede sau prea târziu, sau complet neregulat: uneori prea devreme, alteori prea târziu!
- Durează prea mult sau sunt prea abundente! Și pentru că e greu să măsurăm, cum spuneam, considerăm că menstrele sunt prea abundente dacă ne strică calitatea vieții din punct de vedere fizic, emoțional sau social.
- Sunt foarte dureroase! Nu e normal ca durerea la ciclu să fie atât de puternică cât să nu poți funcționa în ziua respectivă! Dureri atât de severe pot indica o problemă importantă, cum este endometrioza, ceea ce trebuie investigat și tratat!”.
Vezi şi: Ce sunt și cum te ajută chiloții menstruali?
Ce medic trebuie consultat în cazul menstruaţiilor neregulate
Unde mergem? Păi mergem la endocrinolog și la ginecolog!, spune dr. Ruxandra Dobrescu.
Endocrinologul ne consultă, întreabă de unele indicii care sugerează unde ar putea fi problema și ne recomandă un set de analize în funcție de cauza pe care o bănuiește! Aceste analize hormonale ne oferă o imagine despre funcția ovariană (adică despre un eventual dezechilibru hormonal).
Ginecologul ne consultă și face o ecografie transvaginală (sau o ecografie “pe burtică” pentru fetele care nu au avut încă viață sexuală) care ne va spune cum arată ovarele, uterul, endometrul, dacă există chisturi, fibroame, polipi sau alte modificări. Ecografia ne oferă așadar o informație structurală, adică despre cum arată tractul reproductiv al femeii.
Sursă: facebook.com/profile.php?id=100042338900106