Care sunt simptomele comune ale unor cancere tăcute? Medicul explică

Cancer „tăcut” este un termen care este uneori folosit pentru a descrie cancerele care, fie nu prezintă simptome precoce vizibile, fie ale căror simptome precoce pot fi ușoare și se suprapun cu alte afecțiuni mai puțin severe, ceea ce poate îi face pe oamenii bolnavi să nu caute ajutor suficient de repede.

În consecință, cancerele tăcute sunt adesea detectate doar într-un stadiu avansat sau întâmplător, la investigații pentru o altă afecțiune care nu are legătură cu boala aceasta, scrie Express

Printre aceste tipuri de cancer se află  adesea cancerul intestinal, cervical, hepatic, pulmonar, ovarian, de prostată și cel pancreatic. Dr. Ahmed El-Modir, oncolog, a discutat despre aceste afecțiuni și a explicat simtomele pentru Express.

Cancer intestinal

Se referă la cancerul intestinului gros (intestinul gros), care include colonul și rectul. În funcție de locul în care începe, este cunoscut și sub numele de cancer de colon sau cancer rectal.

Dr El-Modir a spus: „Simptomele comune includ dureri abdominale persistente, balonare, crampe și modificări ale obiceiurilor intestinale (de exemplu, constipație, diaree sau scaune mai subțiri). De asemenea, este posibil să observați sânge în scaune, să aveți nevoia de a merge la toaletă chiar și după ce ați evacuat recent și să pierdeți în greutate neintenționat.

Femeie bolnava in spital - diagnostic - cancer - boala FOTO Shutterstock

Unele tipuri de cancer au simptome nespecifice în faza inițială. Foto: Shutterstock

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul intestinal este vârsta, cu nouă din 10 cazuri la cei peste 60 de ani. Riscul este crescut și dacă aveți un membru apropiat al familiei (părinte sau frate) care a avut cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.”

Specialistul a adăugat că stilul de viață poate crește riscul, nocive fiind  fumatul, consumul excesiv de alcool, un stil de viață sedentar, supraponderalitatea și o dietă săracă în fibre și bogată în carne procesată sau roșie.

Cancer cervical

Numit și cancerul de col uterin se referă la cancerul localizat la intrarea în uter (colul uterin). Aproape toate cazurile sunt cauzate de infecția cu transmitere sexuală a virusul HPV papilomavirus uman, spune dr. El-Modir.

„Peste vârsta de 25 de ani este nevoie de un screening cervical regulat pentru a testa infecția cu HPV. Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col uterin. Simptomele comune includ sângerări vaginale între menstruații, în timpul sau după sex și după menopauză, perioade mai abundente și mai lungi („săptămâni”) de sângerare.

Riscul este crescut dacă ai diabet, litiază biliară, hepatită, HIV, ciroză hepatică sau alte infecții hepatice.

Cancer de plămâni

Cancerul pulmonar afectează în principal persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Dr. El-Modir explică: „Simptomele includ tuse persistentă, dificultăți de respirație atunci când desfășurați activități care de obicei nu sunt o tensiune, tuse cu sânge, oboseală, pierderea poftei de mâncare, durere în piept sau umeri, infecții repetate sau persistente în piept și neintenționate. pierdere în greutate.

Șapte din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Boala pulmonară obstructivă cronică, care este mai frecventă în rândul fumătorilor, este, de asemenea, un factor de risc major.”, a spus medicul.

Alți factori de risc pentru cancerul pulmonar includ respirația frecventă a vaporilor de motorină și a altor substanțe chimice toxice, cum ar fi arsenul, azbestul, fumul de cărbune.

„Expunerea la niveluri ridicate de gaz radon, care se găsește în natură, dar se poate concentra în clădiri, crește și riscul de a dezvolta cancer pulmonar.”, a mai adăugat specialistul.

Cancer ovarian

Acest tip de cancer se localizează la nivelul ovarelor.

„Multe dintre simptomele cancerului ovarian se suprapun cu simptomele menstruației, motiv pentru care este importantă cât de des experimentați aceste simptome. Simptomele comune includ balonare abdominală, dureri de spate, oboseală și durere persistentă sau sensibilitate în zona pelviană.

„Alte simptome includ constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare, senzație de sațietate după ce ai mâncat doar o cantitate mică, scădere neintenționată în greutate, impulsuri bruște de a urina și urinare mai frecventă”, a explicat dr. El-Modir.

Femeile în vârstă de peste 45 de ani sunt cele mai expuse riscului, precum și femeile cu diabet sau endometrioză, femeile care poartă gene BRCA1 și BRCA2 defecte și cele cu o rudă apropiată (mamă sau soră) care a avut cancer ovarian. Fumatul și supraponderalitatea cresc, de asemenea, riscul, la fel ca și luarea terapiei de substituție hormonală pentru a trata menopauza.

Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic poate afecta orice parte a pancreasului. 

„Multe simptome ale cancerului pancreatic sunt legate de digestie, cum ar fi balonarea, modificări ale scaunelor, constipație, diaree, greață și vărsături. De asemenea, este posibil să aveți dureri de spate și dureri în partea superioară a abdomenului, care se simte mai bine când vă aplecați în față și mai rău când vă întindeți sau mâncați.

Alte simptome includ icterul, în care albul ochilor devine galben, pierderea neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, febră și oboseală. Riscul dumneavoastră de cancer pancreatic este mai mare dacă fumați, beți mult, sunteți supraponderal sau aveți peste 75 de ani. Deși majoritatea cazurilor de cancer pancreatic nu apar în familii, aveți un risc crescut dacă o rudă apropiată (părinte sau frate) a avut pancreas. cancer sau dacă purtați o genă BRCA2 defectă.”, spune medicul.

Anumite afecțiuni medicale cresc, de asemenea, riscul, inclusiv pancreatita cronică (pe termen lung), diabetul, calculii biliari și sindromul metabolic.

Cancer de prostată

Cancerul de prostată se referă la cancerul care afectează glanda numită prostată, iar simptomele apar de obicei, odată ce tumora este suficient de mare pentru a apăsa pe uretra. Simptomele includ dificultăți la urinare, nevoia de a urina mai des și senzația că vezica urinară nu este complet goală nici după urinare.

„Riscul dumneavoastră de cancer de prostată crește odată cu vârsta și, în consecință, este mai frecvent la bărbații cu vârsta peste 50 de ani, majoritatea cazurilor aparând la bărbați cu vârsta cuprinsă între 75 și 79 de ani. Sunteți, de asemenea, expus unui risc mai mare dacă sunteți supraponderal sau obez sau dacă aveți o rudă apropiată (tată sau frate) care a avut cancer de prostată. Barbatii de origine afro-caraibiana au un risc mai mare decat barbatii caucazieni, in timp ce barbatii de origine asiatica au un risc mai mic decat barbatii caucazieni.” Mai spune  medicul.

Cancer de ficat

Poate afecta orice parte a ficatului. Multe simptome ale cancerului de ficat sunt legate de probleme de digestie, cum ar fi greața, vărsăturile, scaunele mai palide, urina mai închisă la culoare și senzația de sațietate după ce ați consumat doar o cantitate mică de alimente. Este posibil să observați un nodul în partea dreaptă sus a abdomenului, să simțiți durere în această zonă și să experimentați umflături abdominale care nu sunt cauzate de mâncare.

„Alte simptome includ icter, în care albul ochilor devine galben, durere în umărul drept, pierdere neintenționată în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră și stare de rău.

Riscul dumneavoastră de cancer la ficat este mai mare dacă sunteți bărbat, aveți o rudă apropiată (frate sau părinte) care a avut cancer la ficat sau aveți peste 60 de ani.”, explică medicul oncolog El-Modir.

Vezi și Cât supraviețuim fără mâncare sau apă?