Pericolele din pastilele de supt. Ce pot conţine

InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. Au fost analizate: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect.

image

Comprimate de supt pot conţine până la 6 E-uri. Foto: Shutterstock

Ce comprimate de supt au fost analizate ?

În cadrul studiului au fost analizate  31 de produse tip comprimate de supt de la diverşi distribuitori / producători.

Câte E-uri conțin în medie pastilele de supt  

Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse „radiografiei ” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură . Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt „ analizate ” conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6 .

38% din produse au 1 aditiv alimentar;

25% din produse au 3 aditivi alimentari;

12% din produse au 5 aditivi alimentari;

9% din produse au 2 aditivi alimentari;

9% din produse au 2 aditivi alimentari;

3% din produse au 6 aditivi alimentari .

Ce ne arată datele ?! Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953,E570, E334, E104 sau E954 .

E953 a fost identificat în 9 produse;

E334 a fost identificat în 9 produse;

E570 a fost identificat în 9 produse;

E330 a fost identificat în 5 produse;

E954 a fost identificat în 5 produse;

E104 a fost identificat în 5 produse;

E132 a fost identificat în 4 produse;

E420 a fost identificat în 4 produse;

E965 a fost identificat în 3 produse;

E124 a fost identificat în 3 produse;

E553b a fost identificat în 3 produse;

E100 a fost identificat în 2 produse;

E211 a fost identificat în 2 produse;

E163 a fost identificat în 2 produse;

E525 a fost identificat în 2 produse;

E950 a fost identificat în 2 produse;

E110 a fost identificat în 2 produse;

E951 a fost identificat în 2 produse;

E122 a fost identificat în 2 produse;

E955 a fost identificat într-un produs;

E320 a fost identificat într-un produs;

E133 a fost identificat într-un produs;

E967 a fost identificat într-un produs .

Aditivii alimentari găsiți în pastilele de supt – o mai bună înțelegere

E953 – Aditiv alimentar cu funcţii multiple . Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor . Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic . Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte,  fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc .

E334 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, regăsit în mod natural în fructe şi cu predilecţie în mustul de struguri . Forma utilizată în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică şi textilă ( la vopsirea ţesăturilor ) este cea cristalizată, cunoscută sub denumirea de “ sare de lămâie ”, obţinută pe cale chimică .

E570 – Aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant, plasticizant pentru guma de mestecat şi compus de aromă, utilizat şi în produse de patiserie, conferind aromă de unt . Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi, sau constituent al altor aditivi . Acidul stearic este o componentă normală a oricărei grăsimi . Pentru uz industrial se obţine din grăsimi animale sau vegetale .

Pentru o imagine de ansamblu asupra tuturor aditivilor alimentari identificați,  poate fi consultat Dicționarul de termeni și aditivi.

Atenție! Pe lângă E-urile din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila E-uri și din alte produse precum :

Mezeluri ( șuncă, parizer )

Pate;

Plicuri de răceala;

Ce cantități de zahăr au fost identificate în pastilele de supt ?!

Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr ! În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea . Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g .

În urma efectuării studiului, s-a remarcat faptul că pastilele de supt pot conține îndulcitori de diferite tipuri. Această informație trebuie luată în considerare cu precădere de pacienții ce suferă de diabet.

Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate .

Ce arome au fost identificate în pastilele de supt ?

Pastiele de supt pot conține următoarele arome :

Miere;

Lămâie;

Căpșuni;

Prune;

Mentă;

Mentol;

Eucalipt;

Portocale;

Soc;

Fructe de Pădure;

Cafea :

Rom;

Vanilie;

Scorțișoară .

Ce substanțe active pot fi găsite în pastilele de supt ?

Amilmetacrezol;

Diclorbenzilic;

Levomentol;

Clorhidrat de benzidamină;

Clorură de cetilpiridiniu;

Ambazonă monohidrat .

Ce este un comprimat de supt ?

Comprimatul de supt este denumirea unei forme farmaceutice și se referă la folosirea metodei de comprimare  a excipienților corespunzători din punct de vedere medical . Aceste comprimate pot fi acoperite cu o substanță ce are ori un scop pur estetic, ori scopul de a crește rezistența comprimatului.

Cum se administrează o pastilă de supt ?

Pastilele de supt se administrează pe cale bucală, sublinguală. Comprimatele de supt se păstrează în cavitatea bucală până în momentul în care acestea se dizolvă. Mestecarea pastilelor de supt nu este recomandată .

Care sunt reacțiile adverse ce pot apărea în urma administrării pastilelor de supt ?

Printre reacțiile adverse ce pot apărea, se amintesc :

- reacţii de hipersensibilitate, greață, senzaţie de disconfort la nivelul gurii, eurpții pe piele;

- inflamarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului . Acestea pot provoca dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, urticarie, mâncărime, înroşirea feţei şi / sau erupţii cutanate pe tot corpul;

- senzații de amorțeală la nivelul gurii și faringelui, alergii, senzație de arsură, uscăciune a mucoasei bucale;

- disconfort gastro-intestinal;

Important de menționat este faptul că reacțiile adverse amintite nu apar la toate persoanele care administrează pastile de supt.

De asemenea, trebuie avută în vedere modalitatea de depozitare a fiecărui produs tip comprimat de supt în parte . Un produs depozitat în mod necorespunzător își poate pierde proprietățile, deși este încă în termenul de valabilitate . Fiecare ambalaj al acestor produse ar trebuie să includă aceste informații (modalitatea de păstrare / depozitare și termenul de valabiliate) .

Sfaturi pentru consumatori

Este indicat pentru consumatori să păstreze prospectul pastilelor de supt, pentru a-l consulta când este cazul;

Consultați medicul sau farmacistul pentru mai multe informații sau neclarități legate de comprimatele de supt;

În cazul apariției reacțiilor adverse, adresați-vă medicului dumneavostră sau farmacistului;

Monitorizați-vă starea timp de 5 zile . Dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează,  adresați-vă medicului sau farmacistului.

”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă . Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri ? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat ? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, explică Sorin Mierlea preşedintele InfoCons.