Iată motivele neştiute pentru care ți-e foame mai tot timpul!

Este firesc să observi o creștere a poftei de mâncare dacă ai făcut exerciții fizice intense sau în sarcină, dar dacă îți este mereu foame, cu siguranță se întâmplă ceva și există explicații pentru foamea ta nesățioasă.

Ești deshidratat

Potrivit medicului Alissa Rumsey, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, deshidratarea ușoară este adesea mascată și exprimată de corp drept stare de foame, când de fapt, corpul are nevoie doar de lichide”. Această confuzie se întâmplă în hipotalamus, partea creierului care este responsabilă atât pentru apetit, cât și pentru sete.

Așdar, bea un pahar cu apă și așteaptă 15-20 de minute pentru a vedea dacă ți se potolește foamea.

Ești obosit

Dacă ai avut un somn neodihnitor, doi hormoni legați de pofta de mâncare au început deja să conspire împotriva ta. Dr. Rumsey afirmă că prea puțin somn poate duce la creșterea nivelului de grelină, un hormon care stimulează apetitul, precum și la scăderea nivelului de leptină, un hormon care provoacă senzații de sațietate. După un somn prost, este mai probabil să te confrunți cu oboseală și ceață a creierului.

1 de ce ti e foame dupa ce ai mancat png png

Carbohidrații cresc pofta de mâncare. Foto: Shutterstock

Prin urmare, corpul tău, disperat după o doză de energie, declanșează pofta de carbohidrați, chiar dacă nu îți este foame. Ar trebui să dormi întotdeauna 7-8 ore de somn pe noapte pentru a te asigura că nivelul de energie și hormonii foamei sunt menținuți la nivel optim.  

Suferi din cauza stresului

Când ești tensionat, corpul crește producția de hormoni de stres, adrenalină și cortizol. Nivelurile crescute ale acestor hormoni îți fac corpul să presupună că ești atacat și că aare nevoie de energie, astfel încât pofta ta de mancare începe să devine necontrolată. A fi stresat reduce, de asemenea, nivelul serotoninei din creier și asta te va face să te simți foame, chiar dacă nu ești flămând.

Consumi des carbohidrați

Unii nutritioniști afirmă că acei carbohidrați simpli, care se găsesc în alimentele zaharoase, din făină albă, cum ar fi produse de patiserie, biscuiți și prăjituri, îți cresc rapid nivelul de zahăr din sânge, îl fac să scadă. Această scădere provoacă o foame intensă pentru și mai mulți carbohidrați, iar cercul vicios continuă. Prin urmare, poți preveni fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge evitând pur și simplu alimentele care conțin carbohidrați cât mai des posibil și mâncând migdale, semințe de chia, mere și fistic.

Bei alcool

Acel pahar de vin de dinainte de cină care este menit să-ți trezească pofta de mâncare chiar îți crește senzația de foame. Un studiu care a fost publicat în jurnalul Appetite susține acest lucru, constatând că oamenii erau mai predispuși să consume alimente bogate în calorii după ce au consumat alcool. În plus, deoarece băutura te deshidratează, te poate păcăli să crezi că ai nevoie de mâncare când îți trebuie apă.

Prea puține grăsimi?

La fel ca și proteinele, grăsimile nesaturate sunt, de asemenea, legate de senzația de sațietate. Atunci când ești mulțumit după masă, este mai probabil să nu mănânci necontrolabil între mese.

Acest tip de grăsime sănătoasă pentru inima, care stimulează creierul, poate fi găsită sub formă de uleiuri, nuci, semințe și avocado. Experții recomandă ca adulții să-și limiteze aportul de grăsimi la 20-35% din totalul caloriilor zilnice.

Sari peste mese

Când sări peste o masă și stomacul tău a fost gol prea mult timp, se produce o creștere a producției de grelină, hormonul foamei. Ceea ce îți crește pofta de mâncare. Când în cele din urmă cedezi dorințelor corpului tău, este mai probabil să mănânci în exces. Prin urmare, ca regulă generală, ar trebui să nu treacaă mai mult de 4-5 ore între mese, dacă nu postești.

Ești pofticios

Când ești pofticios și te tentează mâncarea pentru că îți place gustul ei, s-ar putea ca stomacul tău să fie plin, dar creierul tău să poftească. Așa că, nu mai sta în bucătărie după ce ai mâncat, ca să elimini tentațiile și nu îți mai lua încă o porție precum cea a vecinilor de masă, când ești la restaurant, doar pentru că îți place cum arată și cum miroase. Vei putea face acest lucru data viitoare.

Unele medicamente pot fi vinovate

Unele medicamente pe care le iei pentru a trata o anumită afecțiune de sănătate te pot face să îți dorești să mănânci. Unele antidepresivele și unii corticosteroizi sunt cunoscuți pentru că sporesc apetitul. Dacă ți se întâmplă acest lucru, discută cu medicul pentru a găsi o alternativă la aceste medicamente.

Vezi şi: Iată ce efecte pot avea pastilele de slăbit!