Cât timp putem supraviețui fără mâncare sau apă?

De obicei, oamenii pot rezista fără mâncare timp de aproximativ trei săptămâni înainte ca efectele foametei asupra corpului să devină letale. Însă, deoarece corpul adultului este format din 60% apă, de obicei o persoană ar putea rezista doar trei până la patru zile fără nicio picătură de apăm scrie ZmeScience.

Acestea sunt însă valori medii deoarece, cât timp poate rezista o persoană fără acces la calorii și lichide depinde de mulți factori, cum ar fi condițiile de mediu și sănătatea de bază.

De exemplu, lipsa accesului la apă în deșert sub soarele fierbinte va ucide o persoană mult mai repede decât în pădure, unde este mai rece, precizează ZmeScience.

Aportul de lichide are un efect imediat asupra supraviețuirii. Corpul are grăsime și mușchi pe care le poate arde pentru energie în cazul în care hrana nu se găsește nicăieri, dar rezervele de apă sunt mult mai puțin abundente.

image

Supravițuirea fără apă și mâncare depinde de mai mulți factori. Foto: Shutterstock

Corpul nostru este alcătuit în mare parte din apă, dar o pierdem când transpiram, urinăm și, chiar și atunci când expirăm. Acesta este motivul pentru care aportul de apă trebuie să fie constant.

De câtă apă are nevoie o persoană depinde și de activitatea fizică, vârstă, temperatura corpului (a avea febră necesită mai multă apă), mediul înconjurător și umiditatea aerului.

Pierderea de apă prin respirație și transpirație poate fi între 0,3 și 1 litru pe 24 de ore în condiții tipice. Cu toate acestea, în condiții extreme, cu caldură și aer uscat, un adult poate pierde până la 1,5 litri de transpirație pe oră.

De asemenea, un adult va pierde în jur de 1,5 litri de apă pe zi prin urină. Aceasta înseamnă aproximativ 2,5 litri de apă pierduti pe zi. De aceea, fiecare adult ar trebui să consume cel puțin tot atâta apă din mâncare și băutură pentru a menține echilibrul fluidelor.

Ce se întâmplă când suntem deshidratați?

În câteva zile fără aport de lichide, rinichii își pierd o mare parte din funcții.  Se crede că o persoană poate supraviețui între 3 și 7 zile fără apă, iar copiii și sugarii pot supraviețui pentru perioade mai scurte de timp. Se cunoaște cazul unui austriac de 18 ani, pe nume Andreas Mihavecz, care a supraviețuit cel mai mult timp fără apă, după ce poliția l-a lăsat accidental într-o celulă timp de 18 zile în 1979. Se presupune că a lins urmele de condens de pe perete pentru a supraviețui.

Orice deshidratare care provoacă o pierdere de peste 10% din greutatea corporală este clasificată drept urgență medicală.

Unul dintre cele mai periculoase lucruri legate de deshidratare este că poate duce la scăderea volumului de sânge. Cu mai puțin sânge care circulă prin organism, tensiunea arterială poate scădea la niveluri care pot fi fatale.

Cât timp pot trăi oamenii fără mâncare?

Numărul de zile în care o persoană poate supraviețui fără hrană este mai mare decât în cazul lipsei de apă. De exemplu, Mahatma Gandhi, renumit în întreaga lume pentru posturile sale extrem de lungi, a stat odată 21 de zile fără mâncare.

Totuși, este deocumentat cazul unei persoane despre care se crede că a supraviețuit cel maim ult fără mâncare, recordul fiind de 74 de zile. Acest record a fost stabilit de Terence MacSwine, un deținut politic irlandez, care a intrat în greva foamei în semn de protest, ceea ce a dus în cele din urmă la moartea sa prematură în 1920. În general, oamenii care au încetat voluntar să mănânce în timpul grevelor foamei, fără a înceta protestul, au murit după aproximativ 60 de zile, conform unui studiu din 1997 publicat în BMJ.

Organismul se bazează pe calorii și nutrienți din alimente pentru a oferi celulelor energia de care au nevoie pentru a alimenta procesele biologice vitale. Dar atunci când organismul este lipsit de hrană, își consumă stocurile.

În primul rând, organismul ia glicogen din ficat și mușchi, transformându-l în zahăr și aminoacizi. Când rămâne fără glicogen, organismul începe să ardă depozitele de grăsime pentru energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care postul este excelent pentru pierderea în greutate. Totuși, când organismul trebuie să apeleze la proteine pentru energie, începe pierderea semnificativă a mușchilor, inclusiv a țesutului muscular din inimă. De asemenea, prea mult post poate fi dăunător pentru pierderea în greutate. Dacă consumi mai puțin de 800 până la 1.000 de calorii pe zi, metabolismul tău ar putea încetini, și vei arde mai puține calorii.

În timpul înfometării, pulsul și tensiunea arterială scad, deoarece inima nu are suficientă energie pentru a pompa sânge în corp, așa cum ar fi în mod normal. Dacă alimentele nu sunt ingerate curând, insuficiența cardiacă poate deveni inevitabilă.

În mod evident, foamea interferează cu sistemul gastrointestinal, ducând la balonare, dureri de stomac, vărsături, greață și chiar infecții bacteriene.

Privat de energie, sistemul nervos central este și el afectat. Creierul consumă o cincime din energia unei persoane, dar cu puțină energie pentru a-și alimenta procesele, oamenii înfometați vor avea probleme de concentrare sau de somn.

Concluzia este că nu este clar cât de mult poate rămâne o persoană obișnuită fără mâncare sau apă, dar oamenii pot supraviețui de obicei săptămâni întregi fără să moară de foame datorită stocurilor de energie din glicogen, grăsime și mușchi. Durata de timp în care oamenii pot supraviețui fără apă este de obicei mai scurtă decât perioada de timp în care pot supraviețui fără hrană.

Citește și Când devin fatale băile cu apă rece