Emma Bunton, despre menopauză şi libido. Cu ce s-a confruntat
Ceea ce spun experții despre acest lucru, poate ajuta alte femei aflate în aceeași situație.
Cântăreața britanică Emma Bunton, care a devenit celebră datorită grupului de fete Spice Girls, a vorbit despre modificările pe care le-a adus în viața ei menopauza.
Ea a discutat despre efectele menopauzei asupra libidoului și despre cum a depășit aceste provocări.
Fosta cântăreață a Spice Girls, în vârstă de 47 de ani, a vorbit sincer într-un nou interviu acordat Times despre modul în care ea și partenerul ei, Jade Jones, întrat în această etapă, care schimbă mult viața unei femei. Discuțiile despre acest subiect au crescut la Hollywood, cu vedete de la Drew Barrymore și Naomi Watts la Tracee Ellis Ross și Gwyneth Paltrow, fiecare împărtășindu-și propriile călătorii prin perimenopauză, care se referă la momentul în care corpul face tranziția la menopauză.
Emma Bunton este cunoscută datorită grupului Spice Girls. Foto: Shuttesrstock
Bunton, care a devenit celebru ca „Baby Spice” în îndrăgitul grup pop britanic, a explicat că și-a dat seama că este în perimenopauză în urmă cu trei ani, la vârsta de 44 de ani.
„Dorința mea, libidoul meu, cum vrei să-i spui, a dispărut și asta m-a îngrijorat cu adevărat”, a spus Bunton pentru Times. „Chiar și după 24 de ani împreună, Jade și cu mine încă ne placem foarte mult, dar în loc să acționăm, eram mai degrabă dornică să „ ne uităm la ultimul episod din Succession?”, sau doar să dorm, în loc să ne rupem hainele unul altuia. Și acea dorință care se estompează este un șoc mare, mare pentru o femeie.”, a zis Emma.
Pe lângă lipsa dorinței sexuale, Bunton s-a luptat cu alte simptome comune ale menopauzei, inclusiv anxietatea și „ceața” cerebrală, un tip de afectare a creierului care constă în confuzie și dificultăți de concentrare.
„În unele zile credeam că înnebunesc”, a explicat ea. „Plângeam sau uitam ce am făcut eu și familia în ziua precedentă sau îmi puneam cheile mașinii în frigider”.
Familia cântăreței Bunton a observat schimbările abrupte. Jones, cu care are doi copii — Beau, 15 ani și Tate, 11 — a fost inițial nedumerit de schimbările apărute și a spus că „a suferit” ca urmare a lor, dar în tăcere.
Pentru a-și gestiona simptomele menopauzei, Bunton a decis să opteze pentru terapie de substituție hormonală și în curând s-a trezit simțindu-se mai mult bine.
Confruntarea cu lipsa de libido
O scădere a apetitului sexual, precum și disconfortul în timpul actului sexual din cauza uscăciunii vaginale, pot fi simptome comune ale perimenopauzei. Potrivit Societății Nord-Americane de Menopauză, „În timpul perimenopauzei, mai puțină estrogen poate face ca țesuturile vulvei și mucoasa vaginului să devină mai subțiri, mai uscate și mai puțin elastice sau flexibile.” În plus, „secrețiile vaginale sunt reduse, rezultând în scăderea lubrifierii.” Acest lucru poate face ca penetrarea să fie inconfortabilă.
În ciuda problemei, există o varietate de mijloace pentru a o rezolva, spun experții. Expertul în sănătatea femeilor, dr. Jennifer Wider, a declarat anterior pentru Yahoo Life că există metode, inclusiv utilizarea unui lubrifiant vaginal pentru a contracara uscăciunea vaginală.
O altă opțiune populară este terapia cu estrogen, care se prezintă sub mai multe forme, inclusiv gel, cremă, inel vaginal sau pastilă, și poate fi prescrisă în unele cazuri pentru a stabiliza nivelul de estrogen și pentru a ajuta la simptome precum bufeurile și uscăciunea vaginală. Gabapentina, un medicament pentru convulsii, poate ajuta, de asemenea, unele femei cu bufeuri.
Menținerea unei diete sănătoase și a unui regim de exerciții fizice poate fi, de asemenea, benefică.
Care sunt celelalte efecte ale menopauzei?
Pe lângă efectele sexuale, multe femei prezintă simptome precum bufeuri, menstruații neregulate, oboseală și epuizare, sensibilitate la sâni, insomnie, urgență urinară și infecții ale tractului urinar. Cu toate acestea, este important de reținut că experiența menopauzei diferă pentru multe femei.
Experiența lui Bunton, care a inclus schimbări de dispoziție, anxietate și ceață cerebrală, sunt, de asemenea, efecte comune. Ceața creierului, în special, poate provoca multă suferință pentru femeile aflate la apogeul carierei saucare au în grijă o familie, a raportat anterior Yahoo Life.
Dr. Sameena Rahman, ginecolog și specialist în sănătatea femeilor la Centrul pentru Ginecologie și Cosmetică, a declarat pentru Yahoo Life: „Femeile sunt obișnuite cu multitasking atunci când dintr-o dată nu își mai amintesc cuvântul care încearcă să le iasă din gură au un șoc.” Acest lucru poate avea efecte semnificative asupra femeilor la locul de muncă, un studiu recent publicat în Mayo Clinic Proceedings pe un eșantion de 597 de femei, sau 13,4% dintre cele care au participat la sondaj, au declarat că au experimentat cel puțin un rezultat sub așteptări la locul de muncă, adică au renunțat, s-au pensionat, au fost concediate sau au ratat ore sau zile de lucru din cauza simptomelor menopauzei.